Współtwórczość Utworu Audiowizualnego

• Autor wątku Autor wątku MisiekDT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MisiekDT

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Piszę pracę licencjacką pt. "Współtwórczość Utworu Audiowizualnego".
Niestety nie mam żadnych oprócz ustawy materiałów :( Wiem, że w Przeglądzie Ustawodawstwa Gospodarczego (nr. 4, 2009 r.) jest artykuł o tym samym tytule, jednak jest on bardzo cięzki do zdobycia. Byłem w urzędach miast, gminach, u prawników itp i niestety akurat tego numeru nikt nie posiadał. Również w wydawnictwie nie mają na ten moment numeru archiwalnego.
Czy ma ktoś może ten numer i mogłby się podzielić artykułem pani Moniki Gromotowicz?
Również byłbym wdzięczny jeśli ktokolwiek mógłby mi podać materiały z których mógłbym skorzystać do napisania pracy.
Ostatnią prośbą jest to, czy mógłby ktoś mniej więcej mi podpowiedzieć co taka praca powinna zawierać?

Napewno na początku zacząłbym od wytłumaczenia pojęcia "utwór audiowizualny". Ale co potem? Mam totalną poustkę w głowie.
Z góry dziękuje za pomoc

MisiekDT napisał:
...Również w wydawnictwie nie mają na ten moment numeru archiwalnego.
poproś, niech Cię skontaktują z autorka - nie powinna Ci odmówić udostępnienia artykułu. A BN?
Również byłbym wdzięczny jeśli ktokolwiek mógłby mi podać materiały z których mógłbym skorzystać do napisania pracy.
a wujek goooogle? A biblioteki? Naprawdę nikt nic nie napisał na papierze lub w necie ani nie było żadnych orzeczeń? oj, coś mi się nie wydaje... ;)
czy mógłby ktoś mniej więcej mi podpowiedzieć co taka praca powinna zawierać?
a taka dobra instytucja jak promotor to jeszcze istnieje?

Bez urazy, popracuj najpierw sam, to Twoja praca... będziesz miał bardziej szczegółowe problemy - pisz... przecież, jak już napiszesz tą pracę, to potem staniesz przed PRAWDZIWYMI PROBLEMAMI w zawodzie - i chyba nie będziesz ich rozwiązywał przy pomocy forum?

Kontaktowałem się z autorką tekstu, to mi napisała żebym zamówił numer w wydawnictwie
Moj promotor bardzo sobie lekceważy naszą grupę, mielismy z nim 3 razy 20 minutowe zajecia, przy czym inne grupy mialy 10x poltorej godziny.
Bylem w 6 bibliotekach.

Ostatnia edycja:
Zwracam honor, ale musisz jeszcze poszperać - podobno student wszystko może... ;)
MisiekDT napisał:
Moj promotor bardzo sobie lekceważy naszą grupę, mielismy z nim 3 razy 20 minutowe zajecia, przy czym inne grupy mialy 10x poltorej godziny.
Zgłoście to do rektoratu czy zarządu szkoły, bo to wygląda na jawne lekceważenie obowiązków przez tę osobę. Jeśli to uczelnia płatna, to może być to niedotrzymanie warunków umowy (w razie czego Rzecznik Konsumentów)... walczcie o swoje...

cały czas szukam, próbuje na różne sposoby, wpisuje hasła:
współtwórczość utworu audiowizualnego
utwór audiowizualny
współtwórcy utwóru audiowizualnego

ale naprawde nie jest tego wiele. Znalazłem zaledwie 4 artykuły.

najgorsze jest to, że mam czas DO TEGO PIĄTKU aby oddać strzeszczenie pracy.
Tylko dlatego pisze na tym forum, jestem trochę zdesperowany tą sytuacją...

Najlepsze jest to, że mój promotor 2 razy obiecał mi że prześle mi te materiały i tak czekam półtora miesiąca...

Myśle aby zrobić 3 rozdziały:
1. Zdefiniować utwór audiowizualny
2. Zająć się współtwórcami
3. nie mam pojęcia....

no tak, to masz problem. Przy takim temacie, to faktycznie trochę trudno wy myśleć, co jego autor miał na myśli. Ale mnie też nic sensownego nie przychodzi do głowy, oprócz standardowych kwestii związanych z relacjami producent - autorzy dzieł wkładowych, prawami autorskimi do samodzielnych dzieł wkładowych, włączaniem istniejących dzieł w produkcję utworu audiowizualnego czy kwestiami dotyczącymi wynagrodzenia podstawowego i dodatkowego dla współautorów dzieła audiowizualnego (ciekawa zmiana w Art.70. upaipp z uwagi na wyrok TK) czy orzeczeniami SN w kwestiach reemisji.

A w gooooglu sporo jest jednak artykułów na tematy około audiowizualne (prawa autorskie) - jak choćby tam - link na PW, bo by mi dali pewnie bana ;)

bardzo dziękuje za podpowiedzi, szacunek

Po chwilowej burzy mozgów w swojej pracy myślałem zawrzeć:
I Rozdział:
1.Definicję utworu,
2.Definicję utworu audiowizualnego, jego cechy, przykłady
3.Definicję ISAN-u, szeroko opisać czym jest.

II Rozdział
1.Kim są współtwórcy, jakie prawa im przysługują
2.Jak można zostać współtwórcą, jakie przesłanki należy spełnić

narazie tyle wymyśliłem, czy nabiera to jakiegoś sensu?

.jakieś definicje dzieł współautorskich (może z jakimś podziałem) też chyba warto zamieścić ;)
.zwróć może uwagę na specyfikę (również w upaipp) współtworzonego audiowizualnego utworu wśród innych rodzajów utworów wspólnych
.może wrzuć ten casus z orzeczeniem TK pokazującym ewolucję pojęcia współautorstwa utworu audiowizualnego w świetle upaipp.

chyba idzie w dobrą stronę, jeszcze kilka punktów i powinno być lepiej...

po konsultacji z moim promotorem pierwszy rozdział ma wyglądać tak:
Rodział 1 - Utwór Audiowizualny (definicje które mają być w tym rozdziale zawarte):
Utwór audiowizualny - charakterystyka
Rodzaje utworów audiowizualnych
Dzieła rozłączne i nierozłączne
Dzieła połączone
Dzieła oryginalne
Dzieła inspirowane

Rozdział 2 - tutaj również ma być coś o dziełach, ale nie powiedziała konkretnie co...
Myślałem żeby wszystko o dziełach:
Dzieła rozłączne i nierozłączne
Dzieła połączone
Dzieła oryginalne
Dzieła inspirowane
umieścić własnie w 2 rozdziale

Rozdział 3 - Współtwórcy utworu audiowizualnego
Kto może zostać współtwórcą
Utwory zbiorowe

Rozdział 4
Wykonywanie prawa autorskiego i ogólnie wszystkie czynności prawne związane z p.a.

Macie jakieś propozycje na dodanie jeszcze jakichś informacji?

Powrót