Współwłaściciel utrzymuje dom reszta nie

• Autor wątku Autor wątku wolfman666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wolfman666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam.
Od pół roku sam utrzymuje dom który nalezy 25 % do mnie. Mam na myśli opłacenie rachunków podstawowych typu prad i woda, a także ogrzewanie domu zimą. Reszta współwłaścicieli w myśli ze skoro nie mieszkaja w domu to nie bedą dokładać się do kosztów utrzymania. Czy jeśli mam udokumentowane potwierdzenia płatności mogę w przyszłości odzyskac pięniądze od reszty wspolwlascicieli ? Zaznaczam, że w domu aktualnie nikt nie mieszka i nikt go nie uzytkuje. Tak samo, zaden wspolwascieli nie chce sie zgodzic na odsprzedania swojej czesci.

Na drugiego współwłaściciela który ma 50% udziałów.

No dobrze, a jak wyglada sprawa z ogrzewaniem?? Bo dom nie ogrzewany niszczeje.

"No dobrze, a jak wyglada sprawa z ogrzewaniem?? Bo dom nie ogrzewany niszczeje."
Masz rację - dom nie ogrzewany niszczeje. Ale, kto zabroni współwłaścicielowi doprowadzenie swojej współwłasności do ruiny? Nie chcesz, nie ogrzewaj, spuść wodę z instalacji c.o. i zapomnij o problemie.

A czy współwłaściciel, który nie mieszka zużywa wodę i prąd? Jeśli nie to dlaczego oczekujesz ze będą Ci się dorzucać do rachunków?

Czy korzystasz z całej nieruchomości czy tylko z jej części odpowadającej Twojemu udziałowi?

"Zaznaczam, że w domu aktualnie nikt nie mieszka i nikt go nie uzytkuje. Tak samo, zaden wspolwascieli nie chce sie zgodzic na odsprzedania swojej czesci."

Nikt nie korzysta ani zamieszkuje. dom stoi pusty. No a za przyłacze trzeba placic caly czas. A nieruchomosc nie jest podzielona na czesci bo to dom jednorodzinny. A co do ogrzewania, jesli nie bedzie dom grzany to wilgoc wejdzie w sciany, co konsekwencja bedzie grzyb. I wartosc domu automatycznie spadnie.

Czym Ty się martwisz?
1. Za media płaci ten, na kogo jest umowa.
2. Jak wartość domu spadnie, najwięcej straci ten który ma 50%.
3. Nie rób nic, dom zgnije, pozostanie wartość działki.

A może warto pomyśleć o zniesieniu współwłasności?

znieść współwłasność co ty masz na myśli ??

Kodeks Cywilny
Przepis prawny:
Art. 210. § 1. Każdy ze współwłaścicieli może żądać zniesienia współwłasności.
I następne.

Powrót