współwłasność auta

• Autor wątku Autor wątku agnieszka70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnieszka70

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
mój były obecnie partner namówił mnie na zarejestrowanie wspólnie z jego znajomym, obcokrajowcem, auta i ja jestem jako główny właściciel a ten znajomy jako współwłaściciel, ale jak przyszło do opłat za ubezpieczenie za samochód zostałam z tym sama, nie mam kontaktu ani z moim byłym partnerem ani ze współwlaścicielem auta, jak mogę wyrejestrować z siebie auto? Wiem, że moge zrobić darowiznę 1/2 auta na współwłaściciela ale do tego potrzebuję dowodu rejestracyjnego i karty pojazdy a te są za granicą, mój były partner nie chce mi pomóc. Jak legalnie wg jakiś przepisów mozna załatwić taka sprawę. Nie chce być współwłaścicielem tego auta, co mam zrobić żeby pozbyć się takiego kłopotu?

nie mogę mieć dok. auta bo to wspólwłaściciel go kupił, ja figuruje tylko w papierach jako główny właściciel, nawet nie mam prawka, bedę próbowała polubownie załatwic sprawę ale nie wiem czy się da, inaczej do końca życia będę płacić za czyjeś auto. Ale teraz jak załozyć sprawę obcokrajowcowi o zniesienie współwłasności? Kto go zmusi do przyjechania na rozprawę, on nie będzie chciał mieć z naszym wymiarem sprawiedliwości do czynienia. Juz nie nie wiem co robić?

Powrót