Współwłasność nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku Rigbet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rigbet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień Dobry
Mam do Państwa pytanie 20 lat temu dostaliśmy z siostrą po rodzicach mieszkanie własnościowe. W 2012 roku wyprowadziłem się i mieszkam z żoną w innej miejscowości, pozwalając siostrze i jej partnerowi mieszkać w w/w mieszkaniu. Na ta chwile mam na głowie komornika za niepłacony czynsz (jest zgoda i spłacam dług siostry w ratach) Siostra nie chce sprzedać mieszkania ani pozwolić mi na przyjazd do tego mieszkania. Rozmawiałem wstępnie z prawnikiem poinformował mnie że w takiej sytuacji najlepiej wystąpić sądownie o sprzedać komorniczą. Myślałem też o kupnie w/w mieszkania ale nie ma zgody siostry. Mam pytanie co mogę zrobić w takiej sytuacji?

Ostatnia edycja:
RE: Współwłasności nieruchomości

Mozesz wniesc do sądu o zniesienie wspólwasnosci. I mozesz przejac mieszkanie spłacając siostre. sprzedaz przez komornika to strata.

Prawnik mnie poinformował że w przypadku gdy będę chciał odkupić od siostry mieszkanie może być problem z wprowadzeniem się siostry.

I jeszcze jedna rzecz jak oddam sprawę do sądu to siostra może już wogule nic nie płacić i będzie jeszcze bardziej zadłużać mieszkanie

Ostatnia edycja:
A teraz płaci? Nie. A odpowiedzialni jesteście oboje jako współwłaściciele. Zgadza się może być problem i może być potrzebny wniosek o eksmisję..co może potrwać.

Teraz płaci ale i tak muszę ją pilnować. Zgadza się odpowiedzialni jesteśmy razem. Prawnik poinformował mnie że wykupienie mieszkania przeze mnie będzie trudne w przypadku gdy siostra będzie się upierać przy swoim.

Powrót