Wspolwlasnosc samochodu

• Autor wątku Autor wątku anonimka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
anonimka

anonimka

Użytkownik
Odpowiedzi
118
Witam

Z narzeczonym planujemy kupic w listopadzie samochod. Oboje jestesmy zameldowani w tej samej miejscowosci, ale on pracuje w innym miescie i przyjezdza tylko na weekendy. Glownym uzytkownikiem samochodu bede wiec ja. Chcemy sie na niego zlozyc po polowie. Ja prawo jazdy bede miala w listopadzie, on ma od wrzesnia 2004. Chce sie dowiedziec czegos wiecej na ten temat. Wiem ze w umowie sprzedazy samochodu musimy byc wpisani oboje.
Czy korzystniej by bylo gdyby jego wlasnosc wyniosla wiecej niz 50% ( z racji tego ze ma dluzej prawko i pracuje ) czy nie ma to znaczenia ? Czy ma to wplyw np na wysokosc tych znizek czy cos... za bardzo sie w tym nie orientuje.
Wspolwlascicielami chcemy byc nie tylko ze wzgledu na mozliwosc znizek, ale zeby sie zabezpieczyc w razie rozejscia sie ( tfu :o )

Czy jezeli ja bede miala np 49% a on 51% to czy bede miala w jakis sposob mniejsze prawo do tego samochodu? Czy bede mogla bez przeszkod zalatwiac sprawy papierkowe zwiazane z tym autem np ubezpieczenie itd bez obecnosci wspolwlasciciela?

Aha moze glupie pytanie... czy oboje bedziemy wspolwlascicielami czy ktos bedzie glownym wlascicielem a druga osoba wspolwlascicielem?

Bede wdzieczna za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Witam nawet gdybyś miała tylko 1 % własności nie zmienia to twoich praw do samochody , musisz być na umowie kupna i w dowodzie rejestracyjnym i ubezpieczeniu , także sprzedaż samochodu bez twojej zgody byłaby niemożliwa co się tyczy ubezpieczenie zawiera jeden ze współwłaścicieli - przeważnie ten kto ma większe zniżki , ale trzeba pamiętać o tym że niektóre towarzystwa ubezpieczeniowe liczą zwyżkę za współwłaściciela poniżej 25 lub 28 lat . 8)

No ja mam mniej niz 25, narzeczony tez.... A mozesz polecic jakiegos ubezpieczyciela? Albo poradzic gdze moge porownac ich ofetry?

Najtańsi są ci, co nie mają własnych oddziałów, np. MTU. Jeśli masz konto w mBanku, to warto sprawdzić ich ofertę, kiedyś mojemu znajomemu wyliczyli składkę niższą niż w MTU.

Oboje mamy tam konta, bede musiala poszukac :)

Powrót