Współwłasność

• Autor wątku Autor wątku Dasza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dasza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Posiadam ułamkowy udział w kamienicy.Nie zamieszkuje w niej.Część pozostałych właścicieli,bez mojej zgody zamieszkała w lokalach,a prócz tego domaga się równego podziału pożytków z pozostałych wynajmowanych lokali.Powyższa sytyuacja trwa już kilka lat.Czy mam prawo domagac się w sądzie od wspólwłaścieli zamieszkujących lokale utraconych pożytków za lata wstecz?
Drugie pytanie.Czy wodrębnienie z nieruchomości i sprzedaż lokalu użytkowego/nie mieszkalnego/ rodzi z mocy prawa powstanie wspólnoty mieszkaniowej.

witam wszystkich :)
mam podobny problem a mianowicie
Otrzymałam w spadku po babci 7/48 kamienicy o powierzchni mieszkalnej 710m2 oraz budynkami gospodarczymi o powierzchni 90m2 . Lokalu nie zamieszkuję. W budynku mieszka kuzynka która również otrzymała 7/48 kamienicy i zajmuje powierzchnie 105m2 wraz synem który zajmuje lokal o powierzchni 65m2 (obie osoby korzystają z kamienicy nie płacąc czynszu jednocześnie bierze udział w korzystaniu z przychodów jakie kamienica generuje z czynszów pozostałych lokatorów (12 lokatorów)

Czy kuzynka i jej syn mają prawo nie płacić czynszu?

Czy współwłaściciele mają prawo zatrudnić bez mojej wiedzy kogokolwiek do wykonywania prac związanych z utrzymaniem porządku wokół domu bez mojej zgody na umowę zlecenie?

Na jaki przepis prawny mogę się powołać gdyż współwłaściciele nie chcą mi dać do wglądu żadnych dokumentów i rozliczeń.

[cytat="kindza"]witam wszystkich :)
mam podobny problem a mianowicie
Otrzymałam w spadku po babci 7/48 kamienicy o powierzchni mieszkalnej 710m2 oraz budynkami gospodarczymi o powierzchni 90m2 . Lokalu nie zamieszkuję. W budynku mieszka kuzynka która również otrzymała 7/48 kamienicy i zajmuje powierzchnie 105m2 wraz synem który zajmuje lokal o powierzchni 65m2 (obie osoby korzystają z kamienicy nie płacąc czynszu jednocześnie bierze udział w korzystaniu z przychodów jakie kamienica generuje z czynszów pozostałych lokatorów (12 lokatorów)

Czy kuzynka i jej syn mają prawo nie płacić czynszu?

Czy współwłaściciele mają prawo zatrudnić bez mojej wiedzy kogokolwiek do wykonywania prac związanych z utrzymaniem porządku wokół domu bez mojej zgody na umowę zlecenie?

Na jaki przepis prawny mogę się powołać gdyż współwłaściciele nie chcą mi dać do wglądu żadnych dokumentów i rozliczeń.[/cytat]
Proszę założyć nowy temat.

nie chciałam zaśmiecać forum ale skoro tak, to nie ma problemu już założyłam nowy temat.

Powrót