"Wstąpienie nowego wierzyciela do postępowania egzekucyjnego" - bać się ?

• Autor wątku Autor wątku Lux80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lux80

Stały bywalec
Odpowiedzi
589
Kilka miesięcy temu zawarłem ugodę z wierzycielem (komornik odstąpił od zajęcia konta i wypłaty), zgodnie z harmonogramem spłacam raty, zostały dwie. I po tych kilku miesiącach otrzymuję od komornika info pt: "Postanowienie o wstąpieniu nowego wierzyciela". W uzasadnieniu: (...) wierzyciel X wniósł o wstąpienie do postępowania egzekucyjnego w miejsce dotychczasowego wierzyciela Y (...). O co tu może chodzić ? Powinienem się bać czy (może?) cieszyć ?

RE: "Wstąpienie nowego wierzyciela do postępowania egzekucyjnego" - bać się ?

Może ktoś nabył Twój dług. Długi to normalny towar. Dla Ciebie nic się nie zmienia. Dlaczego nie skontaktujesz się z kancelarią komornika?

(...) Dlaczego (...) - powód prozaiczny: późna pora odbioru pisma od komornika z poczty.

Przecież nie pali się. Na spokojnie wyjaśnisz w tym tygodniu.

nastąpiło zbycie wierzytelności umową cesji na nowy podmiot (wierzyciel) i nic się dla Ciebie niedobrego nie dzieje,

Dzień dobry
Chciałam się podłączyć pod temat

Mam takie pytanie:
Jeśłi był nakaz zapłaty w lipcu 2010 roku, klauzula w czerwcu 2011 roku, cesja wierzytelności w lutym 2012 roku, przepisanie klauzuli na nowego właściciela długu w grudniu 2016 roku, to przedawnienie możliwości wniesienia o egzekucję komorniczą liczy się od pierwszej czy od drugiej klauzuli?
Spotkałam się ze stanowiskiem, że przepisanie klauzuli nie przerywa biegu przedawnienia. Czy to prawda?
Czy komornik wszczynając ezgekucję na podstawie drugiej klauzuli postąpił prawidłowo?
Oczywiście chodzi o sytuację, kiedy nie było innych zdarzeń mogących przerwać bieg przedawnienia.
Jeśli nie - to co można zrobić?
Będę wdzięczna za odpowiedź

Ostatnia edycja:

Nie ma przepisania klauzuli. Jest nadanie klauzuli wykonalności na wniosek nowego wierzyciela. Ta czynność (przed sądem) przerywa bieg przedawnienia.
Czy komornik wszczynając ezgekucję na podstawie drugiej klauzuli postąpił prawidłowo?
Tak.

Reset321 napisał:
Nie ma przepisania klauzuli. Jest nadanie klauzuli wykonalności na wniosek nowego wierzyciela. Ta czynność (przed sądem) przerywa bieg przedawnienia.

Tak.

Dziękuję za wyjaśnienie

Powrót