Wstępna zgoda na ugodę.

• Autor wątku Autor wątku Alicja250
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alicja250

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Na rozprawie sąd naciskał na ugodę i żądał abym podała kwotę na jaką się zgodzę. Mimo oświadczenia, że nie mam dok. aby mieć punkt odniesienia musiałam powiedzieć „na oko”. Po sprawdzeniu, wyliczeniu to dla mnie żadna ugoda. Treść ugody dopiero zostanie sporządzona i przesłana. Chcę napisać pismo do sądu, że zgodzę się na ugodę, ale o innej treści i kwocie.
1. Czy mogę złożyć takie pismo do Sądu?
2. Jak powinno się nazywać to pismo (tytuł); uściślenie zeznań, procesowe?
3. Czekać aż przyjdzie ta treść "ugody"?
Pine :help:

W sprawie treści ugody kontaktuj się z drugą stroną, a nie z sądem.
Jeżeli nie dojdziecie do porozumienia, to poinformuj o tym sąd (na piśmie lub na rozprawie). Jeżeli dojdziecie do porozumienia, to na następnej rozprawie podpiszecie ugodę o uzgodnionej treści. Jeżeli nie, to odbędzie się normalne postępowanie przed sądem.

Logiczne, ale rzecz w tym, że to sp. z o. o. Na sprawie się nikt nie pokazuje, reprezentuje ich kancelaria radców, podpisuje się "szef", a na sprawę wysyła pracownika. Czyli co?
1) dostanę treść Ugody i dopiero wtedy mam odpowiedzieć?
2) jak się nie zgodzą wtedy do Sądu?

Jak działa przez kancelarię to kieruj takie pismo do kancelarii. Zresztą, nie musi być pismo, możesz zadzwonić, napisać maila itd.
Alicja250 napisał:
dostanę treść Ugody i dopiero wtedy mam odpowiedzieć?
Sama możesz zainicjować treść ugody, nie musisz czekać na pierwszy krok z drugiej strony.
Alicja250 napisał:
jak się nie zgodzą wtedy do Sądu?
Jak rozumiem sprawa została już skierowana do sądu i odbyło się jakieś posiedzenie. Jeżeli nie dogadacie się ws. ugody, należy poinformować o tym sąd, tak jak wyżej już napisałem.

Tak na marginesie - sędziowie dostali taki prikaz, by namawiać strony do zawarcia ugody, choć nie zawsze taka ugoda musi być korzystna dla jednej ze stron. Jeżeli jest dla Ciebie jasne, że na takiej ugodzie stracisz, to się nie zgadzaj i niech sąd proceduje dalej. Jeżeli sprawa jest zawiła i nieoczywista, to ugoda bywa dobrym rozwiązaniem.

Odbyły się trzy, na jednej nie byłam z powodu Covida. Mimo wniosku o odroczenie odbyła się. Kiedy padły kwoty, Sędzia kazał Ugodę spisać tej radcy i mi przesłać. Ja bym chciała dodać 2 punkty celem uściślenia. Czy w takim przypadku Mam/mogę napisać sama Ugodę, czy wysłać tylko te sugestie?
To taka kancelaria, że dobrze mieć na wszystko oczywisty dowód/potwierdzenie.
Jeszcze jedno; czy do takiej Ugody można dodać zobowiązanie tamtej strony do przyszłych rozliczeń zgodnie z konkretnym art. K.C?

Alicja250 napisał:
Czy w takim przypadku Mam/mogę napisać sama Ugodę, czy wysłać tylko te sugestie?
Możesz sama napisać ugodę lub wysłać tylko sugestie. To tylko projekt ugody. Po zawarciu porozumienia ugoda zostanie sporządzona przez sąd i podpisana przez obydwie strony.

Alicja250 napisał:
To taka kancelaria, że dobrze mieć na wszystko oczywisty dowód/potwierdzenie.
Przebieg rozmów zmierzających do zawarcia ugody jest niejawny. A zatem, negocjować można w dowolny sposób, w tym również poza formalną drogą przewidzianą dla pism procesowych według przepisów KPC. Istotne, by uzgodnić satysfakcjonujące warunki dla jednej i drugiej strony.

Alicja250 napisał:
Jeszcze jedno; czy do takiej Ugody można dodać zobowiązanie tamtej strony do przyszłych rozliczeń zgodnie z konkretnym art. K.C?
Zapomnij, że się zgodzą na coś takiego. Każda ugoda dotyczy konkretnej sprawy, która jest przedmiotem postępowania przed sądem. Nie dotyczy przyszłych roszczeń, które mogą powstać.

Powrót