Wstrzymanie wykonania kary oraz SDE pytania uzupełniające

• Autor wątku Autor wątku elayah
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elayah

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry, chciałbym dopytać o kilka kwestii związanych ze składanymi wnioskami ponieważ uzyskałem kilka sprzecznych informacji od kuratora i radców prawnych.
1. Na posiedzeniu w sprawie odroczenia wykonania kary sąd rejonowy postanowił nie uwzględnić wniosku. Wiem, że przysługuje możliwość złożenia zażalenia na postanowienie w ciągu 7 dni. Czy z praktyki wynika, że przed wydaniem nakazu doprowadzenia sąd czeka na minięcie terminu złożenia zażalenia? Jeśli chodzi o złożenienie zażalenia to składa się je do sądu okręgowego. Co w takim wypadku z wnioskiem o wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpatrzenia. Czy zażalenia automatycznie przedłuża ważność uwzględnionego wcześniej wniosku? Jeśli nie, to ponowny wniosek o wstrzymanie powinien być złożony do SO razem z zażaleniem czy ponownie do SR który wydał wyrok i odrzucił wniosek?

2. Wyrok wynosi 8 miesięcy. Dodatkowo są jeszcze kolejne wyroki, które zostały wstrzymane na okres roku. Kurator poinformował mnie że w takim wypadku o ile nie został wydany wyrok łączny istnieją podstawy do pozytywnego rozpatrzenia wniosku o SDE mimo że suma wszystkich przekracza okres 1 roku i 6 miesięcy. Czy jest to prawda?

3. Wniosek o wstrzymanie wykonania kary. Z tego co udało mi się ustalić to wniosek taki można kierować zarówno do Sądu który wydał wyrok jak i sądu do którego został wysłany wniosek o SDE. Czy należy wysłać wniosek o wstrzymanie do obu tych Sądów czy wystarczy tylko do tego gdzie jest składany wniosek. W przypadku złożenia wniosku o wstrzymanie do sądu który wydał wyrok, czy wniosek jest rozpatrywany przez tego samego sędziego który wydał wyrok i odrzucił odroczenie, czy jest to losowe?

4. Pytanie dodatkowe. Kurator poinformował mnie również że w przypadku kary łącznej łączeniu podlegają kary pozbawienia wolności osobno, natomiast kary ograniczenia wolności osobno i nie są one automatycznie łączone. Jednak z informacji w sieci które znalazłem wynika że sądy łączą te kary. Czy kurator miał rację?
Z góry dziękuję za odpowiedzi

Powrót