Wstrzymany kindergeld

• Autor wątku Autor wątku Kratka80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kratka80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam:)Do końca grudnia przez 14 m-cy mialam wypłacany kindergeld a od stycznia został wstrzymany. Nie dostalam żadnych pism wyjasniajacych powodu wstrzymania. Czy powodem może być nieprzedlużona umowa o pracę?

Dokladnie nie wiem, nie powiem Ci, ale bardzo mozliwe.
Zazwyczaj w takich sytuacjach raczej trzeba zglosic sie do Jobcenter wtedy oni przyznaja Ci zasilek i raczej dalej masz prawo pobierac Kindergeld

Niestety tu dosc malo opisalas swoja sytuacje. Bo np tez ma wplyw czy dziecko urodzone w Polsce, czy w Niemczech.

Dzieci urodzone w Polsce, bo jest dwójka i mieszkające ze mna w pl.-to mąż pracuje w niemczech. Umowę miał do końca grudnia i dopiero teraz podjął pracę 10kwietnia. Ogólnie moje pytanie to co teraz, czy ja muszę odnowa składać wniosek czy napisać pismo i wysłać z kopią umowy? Rodzinne mialam przyznane w maju tamtego roku.

Zostało wstrzymane, bo mąz przestał pracowac, a tym samym płacić podatki, a dzieci nie mieszkają w DE. Wysłać teraz kopię umowy i najlepiej pierwszy pasek od wypłaty poświadczający, ze podatek jest odprowadzany w dalszym ciągu. Nie zapimnieć podac KG-Nummer.

Witam ponownie☺ wysłałam tą umowę w sierpniu 2017 i resztę tak jak mi tu pani radziła,po wielu interwencjach w końcu dostałam odpowiedź jakie dokumenty mam jeszcze dosłać.Ale to już było w tym roku....przyznali ten kindergeld, ale na nowych zasadach czyli zwrot pół roku wstecz. Można coś jeszcze z tym zrobić,żeby był całkowity zwrot skoro to oni zwlekali z odpowiedzią?

To nie oni zwlekali, tylko wy nie zgłosililście we właściwym czasie ważnuch zmian. Utrata pracy, podjęcie nowej pracy.Mąż w kwietniu podjął prace nową, a do Fk zgłaszacie to dopiero w sierpniu??? Sami sobie jesteście winni. Od sierpnia powinniscie mieć wyrównane.

Zwlekałam bo był problem z umową, a raczej z jej dotarciem do rąk męża bo ciągle byla zmieniana.Dokumenty z familikase dostalam po licznych telefonach i mailach
w maju i wtedy też odesłałam. Ale teraz są już nowe zasady(zwrot poł roku wstecz) i zwrot jest od grudnia. Ztąd moje pytanie czy nie powinnam mieć decyzji jeszcze na starych zasadach skoro umowę wysłałam jeszcze w tamtym roku?

Powinnaś, gdyz wniosek Twoj zostal złożony przed wprowadzonymi zmianami.Pisz tam pismo odwołujące. Masz czas 1 miesiąc od otrzymania decyzji.

Powrót