Wszczęcie egzekucji

• Autor wątku Autor wątku kotwica41
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kotwica41

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie,
Miałem zadłużenie, które zostało przekazane do Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie dostałem nakaz zapłaty. Zapłaciłem należność główna oraz koszty procesu w całości ale dostałem teraz zawiadomienie o wszczęciu egzekucji wystawione 24.05.2018 a wysłane 25.06 dostałem 26.06. Wysłałem Komornikowi potwierdzenie wpłaty jednak uzyskałem informację od komornika, że muszę opłacić teraz dodatkowo wszystkie opłaty, które są na zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji. Czy faktycznie muszę płacić?

Dlaczego pytający nie napisał kiedy wydano tytuł, kiedy zapłacono, dlaczego nie zapłacił odsetek, kosztów zastępstwa w procesie i jaki adres była pierwotnie kierowana korespondencja z datą 24.05 tzn czy na taki na jakim 26.06 odebrano zawiadomienie oraz na którym z adresów odebrano nakaz zapłaty ?

Ostatnia edycja:
Wydano 07.02.2018 zapłacono 05.04.2018.
Jak napisałem, cała kwota została zapłacona, która była wymagana na nakazie z Lublina razem z kosztami zastępstwa.
24.05 zostało wystawione 25.06 wysłane, wcześniej nie było żadnej korespondencji tak mi potwierdzono w kancelarii komornika.

Odsetki zliczone ?
Zapłacono po terminie.

Tam cała kwota wymagana została zapłacona i sprawa jest zamknięta. Jedynie co zostało to wszystkie koszta dla komornika jednak pytanie czy muszę płacić skoro dług został zapłacony przed dostarczeniem zawiadomienia.

Pytanie zasadnicze.
Czy całość (całość, to znaczy całość, a nie prawie całość, bo np. umknęło jakieś 5,00zł odsetek) roszczeń wierzyciela została zapłacona przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego? Przez "zapłacone przed wszczęciem postępowania" rozumiemy sytuację, w której wierzyciel otrzymuje środki (a nie dłużnik je mu wysyła) przed wysłaniem do komornika wniosku o wszczęcie egzekucji (a nie dniem, kiedy dłużnik zawiadomienie o jej wszczęciu otrzymał od komornik).

Jeżeli tak było (tj. zostały spełnione WSZYSTKIE warunki, o których wspomniałam) dłużnik powinien zaskarżyć postanowienie komornika o kosztach, w których został nimi obciążony i wnieść o obciążenie nimi w całości wierzyciela (co do wydatków sądy orzekają różnie, ale warto spróbować), w oparciu o treść art. 770 kpc oraz 49 ust. 4 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji, w związku z niecelowym wszczęciem postępowania egzekucyjnego.

W tej chwili ważne jest jak postąpi wierzyciel i czy rzeczywiście żaden grosz niepozostanie do zapłaty.

Powrót