Wszczęcie i umorzenie postępowania bez informowania jednej ze stron

• Autor wątku Autor wątku Krywol4457
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krywol4457

Witam .

Kilka dni temu dostałem informacje że wszczęto a następnie umorzono wobec mnie postępowanie . Problem w tym że nie byłem wzywany na przesłuchanie ani też nie dostałem informacji z policji że takowe postępowanie wobec mnie było toczone . Nie wiem nawet o co zostałem oskarżony czy też posądzony . Czy to jest w ogóle możliwe by wobec kogoś wytoczyć postępowanie a następnie je umorzyć a policja go o tym nie poinformuje ? .

Nigdy nie byłem karany i bardzo mi zależy na zachowaniu czystego konta gdyż to mnie by przekreśliło zawodowo .

Gdzie mogę sprawdzić czy coś takiego miało miejsce ? Czy jest to w ogóle możliwe ? Czy mogę uzyskać takie informacje na komendzie policji ?

Dziękuje za wszelkie odpowiedzi .

Pozdrawiam serdecznie .

Krywol4457 napisał:
Kilka dni temu dostałem informacje że wszczęto [...] wobec mnie postępowanie .

Problem w tym że nie dostałem informacji z policji że takowe postępowanie wobec mnie było toczone .

Przeczysz sam sobie, jak wynika z Twojej powyższej wypowiedzi.

Witam .

@Lex'ior

Informacje te otrzymałem od kolegi który pracuje w firmie która zajmuje się ochroną ( pracowaliśmy razem ) . Ja obecnie mam lepszą ( bardziej płatną ) pracę . Po moim odejściu z firmy policja dokonała w firmie której pracowałem "wywiadu" nt. mnie . Jako powód rozmowy podali postępowanie które w zasadzie już umorzyli a rozmowa to formalność która ma ich utwierdzić w zamknięciu sprawy . Krótko ujmując bardzo dziwne i podejrzane .

Pozdrawiam i przepraszam za nieścisłości .

Skoro nie postawiono Ci zarzutów to postępowanie w ogóle nie weszło w stadium "przeciwko Tobie". Zapewne dlatego nie byłeś o niczym informowany.

Krótko ujmując nie muszę się niczym przejmować .

Gdzie jednak mógł bym sprawdzić w takim wypadku listę takich nie doszłych postępowań z udziałem mojej osoby . Czy jest to możliwe ?

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz .

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi . Trochę szkoda że prawdopodobnie w tym wypadku nigdy nie dowiem się o co chodziło no ale cóż nie można mieć wszystkiego .

Pozdrawiam i życzę wszystkim czystych kartotek . :ok:

Powrót