Wszystkie pola eksploatacji (lista)

• Autor wątku Autor wątku Filip89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Filip89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam,

Zastanawiam się nad pewną kwestią. Chciałbym stworzyć wzór umowy o przeniesienie praw autorskich, który zawierałby możliwie jak najszerszą listę wymienionych wprost pól eksploatacji. Pewnie ktoś zapyta - po co? Odpowiadam. Chciałbym, żeby był to uniwersalny wzór dotyczący utworów z różnych dziedzin - muzycznych, graficznych, literackich, informatycznych, itd. To, że coś jest utworem graficznym a są tam dodatkowo pola eksploatacji nie dotyczące np. utworów graficznych nie powinno być problemem... Zastanawiam się tylko skąd wziąć taką listę, bo jako że nie ma zamkniętego katalogu, ciężko wypisać wszystkie możliwe ewentualności wykorzystania utworów wszelkich rodzajów z głowy. A chciałbym przynajmniej te powtarzalne w 90% umów...

Wiecie jak się do tego zabrać? Będę wdzięczny za pomoc.

Dziękuję. Rozumiem jednak wyliczenie z art. 50. jako wyliczenie przykładowe, na co dodatkowo wskazuje sformułowanie "w szczególności". Natomiast katalog pól eksploatacji jest otwarty. Z kolei sformułowanie w umowie "...na wszystkich znanych i nieznanych w momencie zawarcia umowy polach eksploatacji..." jest niewiążące bez ich dokładnego wskazania.

Mylę się? Będę wdzięczny za dokładniejszą informację.

Filip89 napisał:
... nieznanych w momencie zawarcia umowy polach eksploatacji...
To nawet jest niemozliwe:
Przepis prawny:
Art. 41.
[Przenoszenie majątkowych praw autorskich do utworu – zasady ogólne]

1. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej:
1) autorskie prawa majątkowe mogą przejść na inne osoby w drodze dziedziczenia lub na podstawie umowy;
2) nabywca autorskich praw majątkowych może przenieść je na inne osoby, chyba że umowa stanowi inaczej.

2. Umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych lub umowa o korzystanie z utworu, zwana dalej „licencją”, obejmuje pola eksploatacji wyraźnie w niej wymienione.

3. Nieważna jest umowa w części dotyczącej wszystkich utworów lub wszystkich utworów określonego rodzaju tego samego twórcy mających powstać w przyszłości.

4. Umowa może dotyczyć tylko pól eksploatacji, które są znane w chwili jej zawarcia.

5. Twórca utworu wykorzystanego lub włączonego do utworu audiowizualnego oraz utworu wchodzącego w skład utworu zbiorowego, po powstaniu nowych sposobów eksploatacji utworów, nie może bez ważnego powodu odmówić udzielenia zezwolenia na korzystanie z tego utworu w ramach utworu audiowizualnego lub utworu zbiorowego na polach eksploatacji nieznanych w chwili zawarcia umowy.
Ustawa.
W doktrynie przeważa pogląd restrykcyjnego stosowania tego wymogu.
Proszę zapoznać się z całym Rozdziałem 5 wskazanej wyżej Ustawy.

Dziękuję za odpowiedź. Zdaję sobie sprawę z tego, że takie są przepisy i właśnie dlatego zadałem pytanie o listę 'wszystkich możliwych' pól eksploatacji.

Ponieważ (wracając do mojego pierwszego posta) chodzi o stworzenie uniwersalnego wzoru dotyczącego przeniesienia praw autorskich do utworów 'różnego typu', zależy mi na zdobyciu listy wszystkich możliwych pól eksploatacji dotyczących różnych utworów. Wiem, że to katalog otwarty i nie da się okreslić 'wszystkich', ale przynajmniej tych stosowanych w 90% przypadków... Tłumacząc jeszcze dokładniej - chciałbym w umowie mieć kilka-kilkanaście stron z enumeratywnym wymienieniem pól eksploatacji i zastanawiam się skąd je uzyskać.

Tego dotyczy moje pytanie. Proszę o nie odsyłanie mnie do ustawy, bo tam tych potencjalnych pól eksploatacji nie znajdę...

Pozdrawiam,
Filip

Filip89 napisał:
... zastanawiam się skąd je uzyskać. ...
Z głowy, z doświadczenia, itp., itd, a na końcu porównaj je z wymienionymi w ustawie i wyciągnij odpowiednie wnioski. Będzie to tylko ich pochodna.

Liczyłem, że jest rozwiązanie inne niż "z głowy, doświadczenia, itd.", bo przy różnych utworach trudno podać z głowy wszystkie potencjalne możliwości (pola).

Dziękuję za klarowną odpowiedź. Temat do zamknięcia.

Powrót