Wtargnięcie do sieci internetowej

• Autor wątku Autor wątku LordRuthwen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LordRuthwen

Witam.
Zajmuję się siecią internetową a dokładniej jej dostarczaniem za pomocą radia w pewnej wsi i od pewnego czasu mam problem z pewnym cwaniakiem podbierającym adres IP razem z adresem MAC, który nie jest użytkownikiem sieci. Efekt podbierania jest taki, że dzwonią do mnie ci, którym nie działa.
Mam pewne podejrzenia kto to może być, wymyśliłem sobie nawet jak to mogę sprawdzić, otóż wezmę sobie UPS do auta i nadajnik ustawiony tak samo jak ten, do którego się łączy, stanę u niego pod domem i trzasnę mu po antenie sygnałem. Jak się połączy to będę widział z jakim adresem MAC, jak nie to będę szukał dalej.
Pytanie co z tym można później zrobić? Jak zgłoszę sprawę na policję to jak mam przedstawić dowody?
Zabrać policjanta do samochodu i powtórzyć działanie?
Sieć jest zabezpieczona obecnie tylko poprzez bindowanie adresów IP do MAC, coś konkretniejszego się właśnie tworzy.

zakłócenia pracy sieci teleinformatycznej
http://forumprawne.org/nowe-technologie/117700-internet-wifi.html
Zgłoś na policję.
Art. 267
Art. 269a. Kodeksu Karnego
Kto, nie będąc do tego uprawnionym, przez transmisję, zniszczenie, usunięcie, uszkodzenie, utrudnienie dostępu lub zmianę danych informatycznych, w istotnym stopniu zakłóca pracę systemu komputerowego lub sieci teleinformatycznej,podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Poczytaj kodeks karny w okolicach tych art.

Ostatnia edycja:
Nic nie zrobisz zabezpiecz lepiej sieć

Prokuratortus napisał:
Nic nie zrobisz zabezpiecz lepiej sieć
po co piszesz coś o czym nie masz pojęcia wprowadzając w błąd innych użytkowników... ?

Po to pisze bo jestem z-ca admina naszej sieci

Prokuratortus napisał:
Po to pisze bo jestem z-ca admina naszej sieci

wow....taka szycha do nas zawitała...- no to jesteś z tego tytułu prawnym ekspertem...

Markiz32 - Prokuratortus dobrze napisał. Prawo prawem a życie życiem. Więc albo dać po mor... albo lepiej zabezpieczyć sieć.

7 lat w sieci
3 lata nauki o sieci
ciężkie sytuacje

Wasza sieć jest na linuksie czy windowsie
czy sa programy antywirusowe
Czy jest jakieś zabezpieczenie sieci

nasza sieć jest logowana
to znaczy wszystko co się dzieje jest logowane
wszelkie wtargnięcia itd
oczywiście ma do tego wgląd główny admin
jeśli nie tak to id razu interwenuje

Powrót