WTC, CTC i CB, przybycie żony z synem do UK

• Autor wątku Autor wątku Kajojzok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kajojzok

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam

W chwili obecnej od ponad roku pobieram WTC. W przeciągu miesiąca, żona z dzieckiem przyjeżdża do mnie na stałe. Moim pytaniem jest: jak długo trwa procedura zamiany WTC na WTC+CTC, nadmienię że nie mam jeszcze numeru referencyjnego do CB, ponieważ na razie po wysłaniu wniosku o CB nie dostałem żadnej odpowiedzi (wniosek był złożony w okresie kiedy dziecko było w Polsce a ja nie znałem jeszcze terminu przyjazdu żony). Czy do otrzymywania CTC, niezbędne jest otrzymywanie już CB??

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Poniewaz , dziecko w trakcie aplikacji o child benefit przebywa w PL to procedura rozpatrzenia moze sie wydluzyc. Twoj claim bedzie rozpatrywany przez Internationale Departament a co za tym idzie , musza sprawdzic koordynacje swiadczen. Nie jest koniecznoscia posiadania CHB ref number aby starac sie o CTC , natomiast w Twoim przypadku wniosek o CTC moze nie zostac rozpatrzony pozytywnie, do poki nie zostanie rozpatrzone swiadczenie z tytulu child benefit. Jak tylko zona z dzieckiem przyjedzie do UK to musisz poinformowac o tym fakcie child benefit office.

Eliss napisał:
Poniewaz , dziecko w trakcie aplikacji o child benefit przebywa w PL to procedura rozpatrzenia moze sie wydluzyc. Twoj claim bedzie rozpatrywany przez Internationale Departament a co za tym idzie , musza sprawdzic koordynacje swiadczen. Nie jest koniecznoscia posiadania CHB ref number aby starac sie o CTC , natomiast w Twoim przypadku wniosek o CTC moze nie zostac rozpatrzony pozytywnie, do poki nie zostanie rozpatrzone swiadczenie z tytulu child benefit. Jak tylko zona z dzieckiem przyjedzie do UK to musisz poinformowac o tym fakcie child benefit office.

Dziekuję za odpowiedź w związku z tym mam dodatkowe pytanie.
Czy w momencie poinformowania biuro child credit o dołaczeniu do mnie zony z dzieckiem procedura się zmieni czy nadal pozostanie w Iternational Department??

Niestety nadal tam pozostanie. Natomiast nie zmienia to faktu,ze bedziesz musial ich o tym poinformowac.

Powrót