WTZ Wycieczka

• Autor wątku Autor wątku mps2111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mps2111

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Nurtuje mnie taka sprawa. Jeździmy na wycieczki kilkudniowe z osobami niepełnosprawnymi.
Chciałam się dowiedzieć ,czy istnieją jakieś rozporządzenia odnośnie całodobowej opieki na takimi osobami.
Na ostatniej wycieczce miałam 5 osób pod opieką, czy jest to dopuszczalne, po za tym p. Kierownik nie uwzględnia w nadgodzinach czasu od 22 do 7 rano.
Czy ma takie prawo?
Niedzielne godziny i sobotnie, też liczy jak w zwykły dzień.
Czy nam przysługuje czas odpoczynku 8 godzin i czy powinno być w tym czasie zapewniona opieka zastępcza, nad naszymi podopiecznymi?
A jeśli nie to jak powinny być liczone te nadgodziny nocne i weekendowe?
Dodatkowo przewidziane było wyjście w góry na stronie słowackiej, ale część uczestników nie miała dowodów osobistych, gdy zakomunikowałam problem , p. kierownik uznał, że to żaden powód do zostania w ośrodku, oraz, że wszyscy idziemy.
Kolejnym problemem, było zejście z trasy 2 instruktorów z 6 uczestników w tym jednej uczestniczki z nadciśnieniem, jednej z niedoczynnością tarczycy, 2 na psychotropach, a 5 z nich z dużą nadwagą , którzy po przejściu 1/4 trasy opadli z sił i nie byli by w stanie wyjść wyżej, p. kierownik miał pretensje , że poszło 2 instruktorów, a wystarczył by tylko jeden.
Czy są jakieś przepisy regulujące wyjazdy osób niepełnosprawnych, nadgodzin itp.
Bo już sama nie wiem, czy tylko przesadzam, czy to są już jakieś nadużycia.
Pozdrawiam serdecznie i proszę o pilną poradę.
Gdyż p. kierownik chce wyciągać względem Nas konsekwencję, jak to uznał jesteśmy nie zaradni i chyba powinien pomyśleć o zmianie instruktorów, ponieważ nie umieliśmy zmotywować tych słabszych uczestników.

czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć mi na te pytania ?

Powrót