Wybory samorządowe - rejestracja komitetu wyborczego wyborców

• Autor wątku Autor wątku adamwensierski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamwensierski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
mam problem z rejestracją komitetu wyborczego wyborców, a właściwie to z interpretacją przepisów. Wyczytałem, że komitet wyborczy wyborców musi zostać zarejestrowany i zgłoszony do komisarza wyborczego na 50 dni przed dniem wyborów. Premier nie spieszy się z decyzją o ogłoszeniu dnia wyborów, więc mam pytanie: jaką datę wyborów wpisać w rubrykę na wszystkich dokumentach, które trzeba złożyć do komisarza? czytałem, że kilka komitetów już się zarejestrowało, a nie podano jeszcze daty wyborów. Dzień wyborów trzeba wpisać na każdym dokumencie. A co, jeżeli premier np. 10 października ogłosi termin wyborów na 14 listopada? Wtedy przecież już nie będzie tych wymaganych 50 dni. Mam nadzieję, że ktoś z Państwa pomoże mi rozwiązać mój problem, bo naprawdę nie wiem jaki dzień wpisać w tą rubrykę z datą, a nie chcę się spóźnić.

Pozdrawiam :)

ordynacja wyborcza do rad gmin,rad powiatów, sejmików województw
Art. 25.

1. Wybory do rad zarządza się nie później niż na 30 dni przed upływem kadencji rad. Datę wyborów wyznacza się na dzień wolny od pracy, przypadający w ciągu 60 dni po upływie kadencji rad.

2. Prezes Rady Ministrów, po zasięgnięciu opinii Państwowej Komisji Wyborczej, wyznacza, w drodze rozporządzenia, datę wyborów zgodnie z ust. 1 oraz określa dni, w których upływają terminy wykonania czynności wyborczych przewidzianych w ustawie (kalendarz wyborczy).

3. Rozporządzenie, o którym mowa w ust. 2, podaje się niezwłocznie do publicznej wiadomości i ogłasza w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej najpóźniej w 60 dniu przed dniem wyborów.

więc zgodnie z ust 3 nie ma mozliwości ogłoszenia wyborów tak żebyś nie zdążył.
pozdrawiam
Piotr

Powrót