wychowawczy potem umowa zlecenie czy należy mi się zasiłek dla bezrobotnych?

• Autor wątku Autor wątku beata33sc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beata33sc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam bardzo proszę o odp. Od 2010 pracowałam na cały etat, miałam umowę o pracę, w 2011 w sierpniu urodziłam dziecko, potem wybrałam urlop macierzyński, wychowawczy, w 2014 w sierpniu dostałam miesięczne wypowiedzenie, od 1 września do 27 lutego pracowałam na umowę zlecenie, na rękę miałam 7 zł, pracowałam tylko od 6 godzin do 8, średnia zarobków ok 1000 zł, wszystkie składki były odprowadzane. Obecnie jestem bezrobotna czy mam prawo do zasiłku dla bezrobotnych? dziękuję za odp.

Aby otrzymać zasiłek dla bezrobotnych musisz mieć przepracowane conajmniej 365 dni w okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień rejestracji w PUP, podczas których musisz uzyskiwać (w skali miesiąca) conajmniej minimalne wynagrodzenie za pracę, od którego są odprowadzane składki na Fundusz Pracy.
Jak jest w Twoim przypadku? Spełniasz powyższe warunki?

najniższa krajowa cały etat Od 2011 byłam na urlopie macierzyńskim, potem 3 lata wychowawczym, zatrudniona cały czas na całym etacie, po powrocie pracowałam miesiąc i zostałam zwolniona,wynagrodzenie najniższa krajowa a od 01.09.2014 do 27.02.2015 umowa zlecenie nie wyrabiałam najniższej krajowej, wg ustawy 18 miesięcy to mi te 18 mcy wchodzi na urlop wychowawczy, wyszukałam klika portali i na jednych pisze należy się na drugim że nie. Na stronie UP pisze że po wychowawczym należy się a co w przypadku jeśli po wychowawczym podjęłam pracę na zlecenie?

Rozpisz posługując się datami od... do... okres zatrudnienienia z uwzględnieniem od kiedy do kiedy przebywałaś na urlopach macierzyńskim/wychowawczym.
Okres zlecenia nie może zostać zaliczony do prawa do zasiłku, także 180 dni (1.09.2014-27.02.2015) już odpadają.
No i najważniejsze: czy już się zarejestrowałaś w PUP, a jeśli nie, to kiedy dokonasz rejestracji.

Ostatnia edycja:
Z góry dziękuję za pomoc, od 2006 do 2010 pracowałam jako pracownik biurowy na pół etatu, we wrześniu 2010 kierownik zatrudnił mnie na cały etat, pracowałam do lipca 2011, od lipca 2011 przebywałam w szpitalu na l4, 03.08 urodziłam dziecko i od tego czasu do stycznia przebywałam na macierzyńskim, od lutego 2012 do lutego 2014 przebywałam na urlopie wychowawczym, w sierpniu dostałam miesięczne wypowiedzenie o formalnie pracowałam do 01.09, potem zmuszona byłam przez życie podjąć pierwszą lepszą pracę i pracowałam od 01.09 do 27.02 na zlecenie i czy są jakieś szanse na zasiłek?

Ostatnia edycja:
Na dzień 1.03.2015 roku wg moich obliczeń wychodzi Ci dokładnie 365 dni, ale... 1 marca nie mogłaś się zarejestrować, bo to niedziela. A licząc na dzień dzisiejszy już wychodzi Ci 364 dni... i z każdym kolejnym dniem będzie mniej, bo zlecenia nie można wliczyć z uwagi na zbyt małe wynagrodzenie i brak składek na FP. Zasiłek nie będzie przysługiwał.

zarejestruje się jutro bo głupia zamiast jechać do UP pojechałam do pracy pozamykać wszystkie umowy, oddać wszystkie rzeczy z pracy, formalnie wszystko pozamykać czyli jeśli jutro się zarejestruje nic nie dostanę, żadnych szans?

Powrót