Wycięcie drzew na działce budowlanej

• Autor wątku Autor wątku Magdax9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Magdax9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich!
Jestem tu nowa, więc z góry proszę wybaczyć za brak wiedzy prawniczej. Zwracam się do Państwa z prośba o pomoc w nastepującym temacie. Otóż miesiąc temu nabyłam działke budowlaną (według planu zagospodarowanie przestrzennego jest to działka pod zabudowe mieszkaniowa z dopuszczeniem nieuciążliwej działalności gospodarczej). Chciałam tu od razu zazcaczyć, że nie zamierzam w przyszłości prowadzić jakiejkolwiek działalności gospodarczej na tej działce, chodzi mi tylko o zbudowanie domku dla swojej rodziny. Teren , na którym położona jest ta działka obecnie jest zwykłym polem, gdzie jest mase krzaków, drzew, brak jest jakiegokolwiek dojazdu (do niedawna był to teren rolny). W miejscu tym ma powstac duże osiedle domków jednorodzinnych, według uchwały Rady Miasta z 2006 roku będzie park, boiska, szkoła, supermarket, chodniki, ścieżki rowerowe itd. Na około mojej działki jest sporo innych działek, które też już są budowlane. Wszystko byloby ok, ale problem jest taki, że zarówno na mojej działce, jak i sąsiednich, a także w zasadzie w całej okolicy są liczne drzewa i krzewy - są to tzw. samosiejki, ale z racji tego, że teren ten długo istniał jako rolny, niektóre drzewa są dosyć spore, głównie sosny, nie są może bardzo wysokie ale krępe o grubszych pniach, do tego brzozy i inne. Rzeczą jasną jest, że aby móc się pobudować, drzewa muszą być usunięte. Wiem, że muszę się zglosić do Starostwa w naszym mieście, do wydziału Ochrony Środowiska i wypełnic wniosek op wydanie zezwolenia. W tym wniosku musze podać wymiary drzew, ale jestt ich tak dużo, że raczej nie będzie to możliwe. A najbardziej martwi mnie to, że będę musiała za to sporo zapłacić. Z tego co sie orientuje to nie płaci się, gdy działka jest tylko pod zabudowe mieszkaniowa, a jesli, tak jak moja, takze z dopuszczeniem pod działalnośc, to już trzeba bedzie zapłacić. Obawiam się, że to mogą być spore sumy, na co mnei nie bedzie stac, a i nie miałoby to większego sensu, bo opłaty te moga nawet przewyższyć cenę zakupu działki. Myślałam, że może spróbować zrzenkąć się tego prawa do działalności gospodarczej, żeby przekształcić ją tylko na cele mieszkaniowe - nie wiem, czy to jest wogóle możliwe i jesli tak to w jaki sposób to zrobić?? No i co mam zrobić z tymi drzewami?? Jeśli nawet pozopwlą mi coś wyciąć, to pewnie nie wszystko, a tych drzew jest naprawde sporo. To nie jest tylko mój problem, na około wszystkie działki tak wyglądają, a jest ich może nawet kilkadziesiąt. Sporo ludzi już wykupiło te działki od prywatnych właścicieli, jak tylko dowiedzieli sie, że ma tam powstać osiedle. Bardzo prosze o radę, co mam zrobić w tej sytuacji. Nadmieniam, że najcętniej to pozbyłabym sie wszystkich drzew. Jestem także skłonna zobowiązać się, że w zamian za ich wycięcie, posadzę nowe sadzonki gdzieś na terenie miasta. Jesli mają Państwo dodatkowe pytania to chetnie odpowiem, jeśli miałoby to pomóc w ustaleniu odpowiedzi. Z góry bardzo dziękuje. Magda

Ustawa o ochronie przyrody:

„Art. 86. 1. Nie pobiera się opłat za usunięcie drzew:
1) na których usunięcie nie jest wymagane zezwolenie;
2) na których usunięcie osoba fizyczna uzyskała zezwolenie na cele niezwiązane z prowadzeniem działalności gospodarczej; :!:
3) jeżeli usunięcie jest związane z odnową i pielęgnacją drzew rosnących na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków;
4) które zagrażają bezpieczeństwu ludzi lub mienia w istniejących obiektach budowlanych;
5) które zagrażają bezpieczeństwu ruchu drogowego oraz kolejowego albo bezpieczeństwu żeglugi;
6) w związku z przebudową dróg publicznych i linii kolejowych;
7) które posadzono lub wyrosły na nieruchomości po zakwalifikowaniu jej w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego na cele budowlane; :!:
8) z terenów zieleni komunalnej, z parków gminnych, z ogrodów działkowych i z zadrzewień, w związku z zabiegami pielęgnacyjnymi drzew i krzewów;
9) które obumarły lub nie rokują szansy na przeżycie, z przyczyn niezależnych od posiadacza nieruchomości;
10) topoli o obwodzie pnia powyżej 100 cm, mierzonego na wysokości 130 cm, nienależących do gatunków rodzimych, jeżeli zostaną zastąpione w najbliższym sezonie wegetacyjnym drzewami innych gatunków; :!:
11) jeżeli usunięcie wynika z potrzeb ochrony roślin, zwierząt i grzybów objętych ochroną gatunkową lub ochrony siedlisk przyrodniczych;
12) z grobli stawów rybnych;
13) (25) jeżeli usunięcie było związane z regulacją i utrzymaniem koryt cieków naturalnych, wykonywaniem i utrzymaniem urządzeń wodnych służących kształtowaniu zasobów wodnych oraz ochronie przeciwpowodziowej w zakresie niezbędnym do wykonania i utrzymania tych urządzeń.
2. Przepisy ust. 1 pkt 1-9 i 11-13 stosuje się odpowiednio do usuwania krzewów.

Powrót