Wyciek danych ze sklepu a odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku user801105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user801105

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, dostałem ostatnio maila ze sklepu z którego korzystałem że padł ofiarą ataku hakerskiego i wycieku danych osobistych. Złożyło się to także z rozpoczęciem przychodzenia spamu na moją skrzynkę pocztową oraz kilku połączeń spamerskich dziennie. Napisałem do sklepu że skoro przyznali się że wyciekły im dane które mają zabezpieczyć to jak chcą zrekompensować to wszystko. Sklep odwraca kota ogonem i mimo że w pierwszym mailu przyznali się że atak nastąpił na ich sklep to napisali że atak nagle nastąpił na całą platformę itp. Może lepiej dołącze screeny maili z nimi i ktoś to oceni czy mam szansę rościć prawo do odszkodowania czy nie?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Załączniki

A jaką szkode poniosłeś? Jak masz zamiar ją wycenić, a co najważniejsze, jak masz zamiar udowodnić wysokość takiej poniesionej szkody przed sądem? Odszkodowanie, jak sama nazwa wskazuje to rekompensata za poniesione szkody, a z tego co rozumiem, to żadnej szkody nie poniosłeś. Cytowany wyrok dotyczy zupełnie innej sprawy. Tam to pracownik fizmy na podstawie błędu ujawnił dane osobowe, tutaj mamy sytuacje w której dane zostały wykradzione. Wystarczy poczytać całe uzasadnienie, zgodnie z art 448 k.c. konieczne jest udowodnienie, że naruszenie miało charakter zawiniony.

Ostatnia edycja:
Nawet jak wyrokiem Trybunału UE uznał, iż każda pokrzywdzona osoba ma prawo dochodzić odszkodowania niezależnie od tego czy szkoda poniesiona przez osobę, której dane dotyczą, osiągnęła pewien stopień powagi. Oznacza to, że szkodę niemajątkową można rozumieć jako uzasadnioną obawę, że ujawnione dane mogą zostać wykorzystane w przyszłości w sposób krzywdzący dla ich właścicieli. Trybunał podkreślił, że szkodę niemajątkową musimy interpretować szeroko, a zatem szkodą jest też zwykła utrata kontroli nad naszymi danymi w konsekwencji naruszenia rozporządzenia RODO. ???????

Lovor napisał:
konieczne jest udowodnienie, że naruszenie miało charakter zawiniony.
Przecież przyznali się w 1 mailu że " utracili moje dane osobowe"

Jak to prawnie wygląda to już wiesz. Co z tą informacją zrobisz to już twoja sprawa. Jeżeli miałeś jż wizje, że taplasz się w ieniądzach, bo ktoś wykradł twój numer telefonu ze sklepu, to przykro mi, ze popsułem ci kredki

Ostatnia edycja:
Może ktoś inny się wypowie bo dziwnym trafem ludzie wygrywają sprawy w sądach, a kredki daj swojemu dziecku.

No to pokaż mi chociaż jeden wyrok z uzasadnieniem w którym komuś zasadza się odszkodowanie, bo „wydaje mu się, że poniesie szkodę” w związku z kradzieżą jego danych osobowych, skoro uważasz, że ludzie wygrywają

wesker465 napisał:
Może ktoś inny się wypowie bo dziwnym trafem ludzie wygrywają sprawy w sądach
Wyroki są publikowane. Skoro zatem je znasz to faktycznie - pokaż nam chociaż jeden. Wyrok gdzie ktoś dostał odszkodowanie o jakim piszesz. Z góry dziękuję.

Powrót