Wycinka drzew z działki z użytkowaniem wieczystym

• Autor wątku Autor wątku Zbyszek321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zbyszek321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry, mam nadzieję, że dobry dział.
Od prawie roku staram się uzyskać zezwolenie na wycinkę drzew zagrażających budynkom na sąsiednich działkach, drzew jest ogółem 100, wydano zezwolenie na 6 i zostało jeszcze 10 ekstremalnie zagrażających pochylonych dużych drzew, oczywiście urzędnicy nie widzą problemu.

Działka jest na prawach użytkowania wieczystego. Dzisiaj sprawdziłem w internecie i stosunkowo nowa ustawa Dz.U.2022.916 określa w artykule 83f. wyjątki od konieczności uzyskania zezwolenia, w tym

"3a)drzew lub krzewów, które rosną na nieruchomościach stanowiących własność osób fizycznych i są usuwane na cele niezwiązane z prowadzeniem działalności gospodarczej;"

Pytanie: jeśli przekształcę działkę na własność prywatną to ustalenia urzędu dot. wycinki na tym terenie będą uznane za nieważne i będę mógł normalnie decydować o swoich drzewach wycinając co chcę i nie nałożą na mnie kary?

Dodam jeszcze, że to działka budowlana leżąca na terenie natura 2000 w pobliżu otuliny rezerwatu.

I czy jeśli nie uda się zrobić tego tak jak myślę to kto poniesie odpowiedzialność za straty w mieniu i ludziach przez drzewa niszczące budynki pracownicze? Urząd, który odmówił wydania zezwolenia czy ja?

Za trudne?
Może ktoś chociaż polecić jakiegoś dobrego prawnika od takich spraw?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót