Wycofanie aktu darowizny

• Autor wątku Autor wątku Lokator1998
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lokator1998

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Moja babcia zrobiła akt darowizny z dożywociem na dom który jest w trakcie budowy. Wszystko było w porządku dom się buduję, ale nagle coś babci odbiło i chce mi odebrać klucze i zakazać budowy bo tak. Próby rozmowy tłumaczenia na nic. Nie mam złych intencji, budujemy dom, a ona będzie mieć tam swój pokój. Chciałem się dowiedzieć w jakiś prawny sposób można od niej egzekwować tkzw odczepienie się? Czy ona teoretycznie ma jeszcze jakies prawa żeby anulować tą darowiznę (jesy zaopiekowana ma kupowane leki, i jest zapewniania o tym że będzie miała swój pokój) więc wszystko co było w akcie jest spełniane. Kto jest teraz właścicielem domu?

W księgach babcia widnieje jako właściciel. Ale jesy wpis z 29.11.2021 o roszczeniu umowy dozywiocia.

Kto dziedziczy majątek w takiej sytuacji dziadek mój ma jednego

Pytanie: Kto dziedziczy majątek w takiej sytuacji.

Dziadek mój ma jednego syna i żyjącą żonę. Żona ma natomiast z pierwszego małżeństwa 3 dzieci. Czy majątek przypada synowi? Czy 1/2 synowi i 1/2 jego żonie? A co za tym idzie po śmierci żony 1/2 jest rozdzielona na 3 dzieci z pierwszego małżeństwa i na syna z drugiego? Czy jak to by wyglądało?

Powrót