Wycofanie częsci zeznań

• Autor wątku Autor wątku bonifacus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bonifacus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam przepraszam jeśłi umiesciłem moje pytanie w złym dziale. Mam problem otóż zostałem zatrzymany i oskarżony o handel środkami odurzającymi, obciążaja mnie zeznania jednego swiadka. Otóż jest to sprawa sprzed kilku lat ale to chyba nie ma znaczenia, zostałem osadzony areszcie straciłem prace ponadto stan zdrowia moich rodziów (ojciec po zawale matka chora) lekko mówiac nie jest dobry. Pod tą presja zgodziłem sie na zeznania i wspólpracowałem z prokuratura w tym zakresie. Wyszedłem z wiezienia szybko ale nie moge wrócic do dawnego zycia cały czas nerwy i w pracy i w ogóle w zyciu. Nie moge tak zyc.Za jakis czas bvede miał sprawe, pytanie czy moge odwołac czesć tych moich zeznan ? dodam ze najwiecej narkotyków kupiłem od świadka który mnie obciązył, czy moge pozostawic te zeznania o jego osobie a reszte zeznan o innych osobach odwołac ? Czy musze byc obecny na rozprawie czy tez moze byc tam tylko mój adwokat ? Prosze o porade

Co do zasady musi Pan byc obecny na rozprawie, chyba ze np. poddał się Pan odpowiedzialności w trybie art.335 kpk i Sąd na posiedzeniu wyda wyrok bez Pana udziału.
Nie można odwołac części wyjaśnień. Nawet jeśli zmieni Pan wyjasnienia, Sąd oceni którym i w jakiej części dać wiarę.

W uzupełnieniu do wypowiedzi Atmosphere - nawet jeżeli Pan odwoła swoje wyjaśnienia w całości, lub w jakims zakresie je zmieni, to bynajmniej nie oznacza to że Sąd zapomni o tym co Pan wyjasniał w toku postepowania przygotowawczego, a weźmie pod uwagę to co powiedział Pan na sali sądowej.
Generalnie mozna przyją zasadę, że jeżeli ktoś najpierw mówi jedno, a potem mówi coś innego (zwłaszcza przy sprawach tego typu jak Pana), to oznacza że ten ktoś ma coś do ukrycia.

Dziekuje za odpowiedz a mam jeszcze pytanie czy podczas sprawy gdy sad odczyta moje zeznania to moge jedna czesc potwierdzic (dotyczy to osoby która mnie pomawia) a druga czesc odwołac i czy gdybym tak zrobił to ta osoba która ja pomawiam miała by postawiony zarzut wynikajacy z moich zeznan czy nie? i jak to zrobic? Prosze o pomoc

Powrót