Wycofanie długu od komornika

• Autor wątku Autor wątku agnes86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnes86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanie. Mam dług u komornika sądowego, w momencie gdy komornik dowiedział się, że nie jest jedyny i musi czekać w kolejce na ściągnięcie długu, poinformował o tym fakcie wierzyciela a ten wycofał ten dług od niego. 3 tygodnie później dostałam pismo od innego komornika, że zajmuje się dokładnie tym samym długiem. Czy jest zgodne z prawem aby celowo wycofywać sprawę od komornika, aby obciążać mnie kosztami egzekucyjnymi od kilku komorników? Zwłaszcza, że kwota egzekucji komorniczej była bardzo wysoka.

Sprawa dotyczy wyższości art.773(1) kpc nad art.825 kpc ... i nie jest jasna z punktu widzenia prawa. Jeśli uznamy że art.773(1) wiąże komornika a zatem stał się on niewłaściwy do dalszego prowadzenia sprawy to nie powinien wydać postanowienia o umorzeniu postępowania egzekucyjnego na podstawie art.825 kpc i obciązyć dłużnika kosztami. Można złożyć skargę na umorzenie postępowania przez komornika i naruszenie art.773(1) kpc. Może sąd uzna rację dłużnika ... pod warunkiem, że nie minął jeszcze termin do złożenia skargi.

Ostatnia edycja:
Ile wynosi w takim układzie termin złożenia skargi?

Zawsze tyle samo ;)
Przepis prawny:
art. 767(...)
§ 4. Skargę wnosi się do sądu w terminie tygodniowym od dnia czynności, gdy strona lub osoba, której prawo zostało przez czynność komornika naruszone bądź zagrożone, była przy czynności obecna lub była o jej terminie zawiadomiona, w innych wypadkach - od dnia zawiadomienia o dokonaniu czynności strony lub osoby, której prawo zostało przez czynności komornika naruszone bądź zagrożone, a w braku zawiadomienia - od dnia, w którym czynność powinna być dokonana. (...)

Powrót