Wycofanie faktury z ewidencji (zwrot podatków) po pół roku

• Autor wątku Autor wątku soloo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

soloo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam
Sytuacja jest taka - klient, któremu wystawiłem fakturę, zwinął mandżur i zniknął gdzieś Bóg jeden wie gdzie. Jest mi winien sporą sumę pieniędzy, od której zapłaciłem już podatki. Cała sprawa miała miejsce we wrześniu. Ponieważ jestem pewien, że kasy już nie odzyskam, a facet ma inne długi, które przekraczają wartość mojego długu wielokrotnie, chciałbym się dowiedzieć czy można jakoś odwołać tą fakturę - nie zapłacił, więc "odbieram mu produkt" i cofam fakturę, tym samym odzyskując podatki, które od niej zapłaciłem! Ponieważ zlecenie było na grę internetową, więc z odebraniem nie będzie problemu. Czy jest to możliwe?
Pozdrawiam!

To nie będzie możliwe.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Hmm... Dziękuję za odpowiedź, ale czy jesteś pewien? Słyszałem, że w tej kwestii przepisy się zmieniły, i jeśli chodzi o VAT to podobno musi minąć 180dni od daty transakcji (minęło) i wtedy można się ubiegać. W kwestii dochodowego sprawa jest bardziej skomplikowana, ale podobno też jest to możliwe (podobno trzeba zaświadczenia z firmy windykacyjnej o nieściągalności długu). Czy ktoś mógłby może to potwierdzić? Ewentulnie podpowiedzieć gdzie się udać po poradę, bo póki co nikt nie jest w stanie poradzić mi nic konkretnego...

Powrót