wycofanie odwołania

• Autor wątku Autor wątku miramea
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miramea

Witam,
Odwołałam się od decyzji ZUS, odbyła się pierwsza rozprawa, na której przedstawiciel ZUS wystąpił o powołanie biegłego sądowego. Po rozprawie dostarczyłam dokumentację medyczną. Czy mogę wycofać odwołanie i czy zostanę obarczona kosztami, np. za opinię biegłego?

Witam, „Czy mogę wycofać odwołanie [...]”, biorąc pod uwagę, że pierwsza rozprawa miała już miejsce, wycofanie pozwu jest możliwe za zgodą pozwanego lub bez jego zgody, jeżeli wycofanie pozwu wiąże się z równoczesnym zrzeczeniem się roszczeń (patrz art. 203 §1 Kodeksu Postępowania Cywilnego — treść poniżej). „[...] czy zostanę obarczona kosztami, np. za opinię biegłego?”, jak najbardziej, w zależności od tego, czy opinia biegłego została już przez niego wykonana, czy też przyjęta do realizacji koszty z tym związane mogą ulec zmianie, może Pani zostać również obciążona kosztami reprezentacji pozwanego przez adwokata lub radcę prawnego, w wysokości zależnej od wartości przedmiotu sporu (patrz §2 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie — treść poniżej), pozostaje to do decyzji pozwanego (patrz art. 203 §3 Kodeksu Postępowania Cywilnego — treść poniżej).

Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. Kodeks postępowania cywilnego - Dz. U. 1964 Nr 43 poz. 296

Art. 203.

§ 1. Pozew może być cofnięty bez zezwolenia pozwanego aż do rozpoczęcia rozprawy, a jeżeli z cofnięciem połączone jest zrzeczenie się roszczenia – aż do wydania wyroku.

§ 2. Pozew cofnięty nie wywołuje żadnych skutków, jakie ustawa wiąże z wytoczeniem powództwa. Na żądanie pozwanego powód zwraca mu koszty, jeżeli sąd już przedtem nie orzekł prawomocnie o obowiązku ich uiszczenia przez pozwanego.

§ 3. W razie cofnięcia pozwu poza rozprawą przewodniczący odwołuje wyznaczoną rozprawę i o cofnięciu zawiadamia pozwanego, który może w terminie dwutygodniowym złożyć sądowi wniosek o przyznanie kosztów. Gdy skuteczność cofnięcia pozwu zależy od zgody pozwanego, niezłożenie przez niego oświadczenia w tym przedmiocie w powyższym terminie uważa się za wyrażenie zgody.

§ 4. Sąd może uznać za niedopuszczalne cofnięcie pozwu, zrzeczenie się lub ograniczenie roszczenia tylko wtedy, gdy okoliczności sprawy wskazują, że wymienione czynności są sprzeczne z prawem lub zasadami współżycia społecznego albo zmierzają do obejścia prawa.

Art. 98. Koszty procesu

§ 3. Do niezbędnych kosztów procesu strony reprezentowanej przez adwokata zalicza się wynagrodzenie, jednak nie wyższe niż stawki opłat określone w odrębnych przepisach i wydatki jednego adwokata, koszty sądowe oraz koszty nakazanego przez sąd osobistego stawiennictwa strony.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie

Stawki minimalne w sprawach cywilnych, ze stosunku pracy i ubezpieczeń społecznych

§ 2. Stawki minimalne wynoszą przy wartości przedmiotu sprawy:

1) do 500 zł – 120 zł;
2) powyżej 500 zł do 1500 zł – 360 zł;
3) powyżej 1500 zł do 5000 zł – 1200 zł;
4) powyżej 5000 zł do 10 000 zł – 2400 zł;
5) powyżej 10 000 zł do 50 000 zł – 4800 zł;
6) powyżej 50 000 zł do 200 000 zł – 7200 zł;
7) powyżej 200 000 zł – 14 400 zł.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Znalazłam w internecie taki tekst:

Przy powołaniu biegłych zarówno odwołujący, jak i ZUS nie są zobowiązani do ponoszenia kosztów m.in. sporządzenia opinii, dojazdu biegłego do sądu czy nakładu jego pracy. Koszty te ponosi Skarb Państwa.

Koszt powołania biegłego jest wydatkiem sądowym.
• art. 14, art. 36, art. 96 § 1 pkt 4 ustawy z 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (DzU nr 167, poz. 1398 ze zm.),
• art. 1302 § 3 Kodeksu postępowania cywilnego,
• art. 83 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (DzU z 2007 r. nr 11, poz. 74 ze zm.),
• art. 239 pkt 1e ustawy z 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (DzU nr 153, poz. 1270 ze zm.),
• § 11 rozporządzenia z 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego ustanowionego z urzędu (DzU nr 163, poz. 1349 ze zm.).

Dlatego zadałam to pytanie, bo jestem zdezorientowania. Mam jeszcze jedno pytanie, czy ma znaczenie to w jaki sposób złożę wycofanie odwołania. Tzn. korzystniejsza forma jest złożyć pismo w sądzie przed kolejną rozprawą, czy czekać na rozprawę i ustnie do protokołu?

Witam ponownie, prawie udało mi się wprowadzić Panią w błąd, a to dlatego, że ja cały czas myślałem, że sprawa dotyczy postępowania przed sądem cywilnym przeciwko PZU, a nie sądem administracyjnym przeciwko ZUS ;), nie wiem, jak to się stało, musiało nastąpić jakieś zaćmienie umysłu z mojej strony (klasyk). Jeżeli chodzi o Pani wcześniejsze pytania, to tak naprawdę zdążyła już Pani sama znaleźć na nie odpowiedź.

Ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego - Dz. U. 1960 Nr 30 poz. 168

Art. 137. Strona może cofnąć odwołanie przed wydaniem decyzji przez organ odwoławczy. Organ odwoławczy nie uwzględni jednak cofnięcia odwołania, jeżeli prowadziłoby to do utrzymania w mocy decyzji naruszającej prawo lub interes społeczny.

Ustawa z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - Dz. U. 2002 Nr 153 poz. 1270

Art. 239.

§ 1. Nie mają obowiązku uiszczenia kosztów sądowych:

1) strona skarżąca działanie, bezczynność organu lub przewlekłe prowadzenie postępowania w sprawach:

a) z zakresu pomocy i opieki społecznej,
b) dotyczących statusu bezrobotnego, zasiłków oraz innych należności i uprawnień przysługujących osobie bezrobotnej,
c) dotyczących chorób zawodowych, świadczeń leczniczych oraz świadczeń rehabilitacyjnych,
d) ze stosunków pracy i stosunków służbowych,
e) z zakresu ubezpieczeń społecznych,
f) z zakresu powszechnego obowiązku obrony,
g) udzielania cudzoziemcom ochrony,
h) dotyczących dodatków mieszkaniowych;

2) prokurator, Rzecznik Praw Obywatelskich i Rzecznik Praw Dziecka;

3) kurator strony wyznaczony przez sąd orzekający lub przez sąd opiekuńczy dla danej sprawy;

4) strona, której przyznane zostało prawo do pomocy w postępowaniu przed sądem administracyjnym (prawo pomocy), w zakresie określonym w prawomocnym postanowieniu o przyznaniu tego prawa.

Dzięki, ja miałam zaćmienie kierując odwołanie do ZUS, nie konsultowałam z prawnikiem. Co może wyniknąć z badania dokumentacji medycznej przez biegłego. Czy ma znaczenie to w jaki sposób złożę wycofanie odwołania. Tzn. korzystniejsza forma jest złożyć pismo w sądzie przed kolejną rozprawą, czy czekać na rozprawę i ustnie do protokołu?

Witam, wskazane byłoby dokonać wycofania odwołania na piśmie przed odbyciem się kolejnej rozprawy, chyba nie chce Pani, żeby sędzia organizował kolejną rozprawę wzywając na nią pozwanego tylko po to, żeby usłyszeć, że wycofuje Pani swoje odwołanie?.

Po pierwszej rozprawie miałam dostać pismo (tak powiedziała sędzia), jak dotychczas nie dostałam i nie wiem, czy czekać na odpowiedź sądu, czy już złożyć wycofanie.

Powrót