wycofanie pozwu o zapłatę

• Autor wątku Autor wątku czendler
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czendler

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam,
Wynajmowałem przez pewien czas mieszkanie Pani, która pewnego dnia przestała uiszczać należne mi opłaty. Po trzech miesiącach upominania się o należne mi pieniądze, Pani zniknęła z mieszkania przy okazji kradnąc mikrofalówkę, czajnik oraz pozostawiając zniszczenia mebli.
Wystąpiłem do sądu o wydanie nakazu zapłaty. Dostałem nakaz zapłaty i po odpowiednim czasie wystąpiłem o nadanie mu klauzuli wykonalności. Sąd odmówił nadania klauzuli, gdyż adres pozwanej nie jest znany (Pani zmienia mieszkania co kilka miesięcy) i w związku z tym pozwana nie ma skutecznie doręczonej korespondencji. Komornik również jej nie odnalazł (pod adresami widniejącymi w ZUS czy w Urzędzie Skarbowym Pani ta nie zamieszkuje od dawna).
Wystąpiłem o ustanowienie kuratora dla osoby nieznanej z miejsca pobytu. Wpłaciłem zaliczkę w wysokości 360zł i kurator został ustanowiony w osobie asystenta sędziego, który wniósł sprzeciw od nakazu zapłaty. Wniósł o oddalenie powództwa w całości, o zasądzenie od powoda na rzecz pozwanej kosztów postępowania w przypadku ich wystąpienia oraz o przyznanie kuratorowi wynagrodzenia wg norm obowiązujących w wysokości 100% stawki minimalnej. O uzasadnieniu nie będę się rozpisywał, bo to radosna twórczość Pana asystenta mająca niewiele wspólnego z faktycznym stanem rzeczy.
Po otrzymaniu sprzeciwu od kuratora stwierdziłem, że pomimo mojej uczciwości wobec najemczyni nie wygram raczej tej sprawy i nie chcę dłużej tracić na nią pieniędzy, czasu i nerwów. Innymi słowy postanowiłem pogodzić się ze stratą.
Chciałem zapytać czy w tej sytuacji nie chcąc narażać się na dodatkowe koszty muszę wystąpić z wnioskiem o wycofanie pozwu i czy w tym wniosku mając na względzie etap sprawy muszę jednocześnie zrzec się roszczeń?
Czy we wniosku muszę podać jakąś podstawę prawną?
I co oznacza wniosek kuratora o przyznanie mu wynagrodzenia wg norm obowiązujących w wysokości 100% stawki minimalnej? Czy jeśli wycofam pozew to będę musiał jeszcze i tak coś dopłacić na poczet jego wynagrodzenia (wcześniej zaliczka wyniosła 360zł)?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Zaliczka na ustanowienie kuratora to jedno, a co innego należne mu koszty zastępstwa procesowego w związku ze sprawą.

Teraz warto czekać na dalsze zarządzenia Sądu. Kuratorzy prawie zawsze składają sprzeciw, bo jeśli wygrają to właśnie otrzymają od powoda dodatkowe wynagrodzenie;)

Pamiętaj, że kurator nie jest wyrocznią ani Sądem i to co on napisze w sprzeciwie wcale nie musi oznaczać Twojej przegranej.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Czy stroną przegraną nie będzie powód w przypadku oddalenia powództwa?

A co w przypadku kiedy Sąd uzna tylko część roszczeń? Czyli np. wystąpiłem z pozwem o 10 tysięcy a sąd uznał, że należy mi się 7000zł od pozwanej. Czy wówczas 30% kosztów sądowych i procesowych ponoszę ja jako powód?

@AdwokatPrawnik Odpowiedz na pytanie proszę

Powrót