Wycofanie się dobrowolnego ubezpieczenia i umowy kredytowej dzień po podpisaniu.

• Autor wątku Autor wątku Thomas Lang
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Thomas Lang

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Szanowni Internauci, serdecznie proszę was o pomoc.
Kupiłem dzisiaj w Media Expert telefon na raty i również zgodziłem się na opcjonalne ubezpieczenie PU (od Przypadkowych Uszkodzeń). Po fakcie widzę swoje głupie zachowanie ale teraz chcę już tylko zmniejszyć skutki poprzez rezygnację z ubezpieczenia i umowy kredytowej a za telefon zapłacić jutro gotówką. Chyba, że będzie możliwość całkowitego zwrotu telefonu, to również chętnie to zrobię. Telefon nawet nie został włączony i jest w 100% w stanie jak wydanym mi w sklepie ale zabezpieczenie pudełka jest rozcięte, ponieważ w sklepie pokazywano mi telefon wyjęty z pudełka przez sprzedawcę.
Sprzedawca usilnie namawiał mnie na wzięcie ubezpieczenia PU, którego koszt na rok wyniósł 540 zł. Oczywiście wprost o tym nie wspomniał a uzasadniał to tym, że bez niego będę miał odsetki od rat na wysokości blisko 400 zł a z ubezpieczeniem odsetki te będą wynosiły 0 zł i ostatecznie cena będzie wyższa tylko o 140 zł niż z opcją bez ubezpieczenia.
Wpłaciłem wstępnie 700 zł (z czego nie wiem jaka część była za ubezpieczenie a jaka za telefon ale podejrzewam, że już za całość ubezpieczenia tj. 540 zł i resztę 160 zł za telefon). Na umowie ubezpieczenia jest informacja, że mogę z niego zrezygnować w czasie 30 dni.
1. Chętnie to zrobię ale czy będę musiał czekać na odesłanie pieniędzy (540 zł) od Hestii a musiał dopłacić resztę w gotówce za telefon z pomniejszeniem tylko o 160 zł? Czy potraktują wpłacone już 700 zł jako kwotę wpłaconą na rzecz telefonu?
2. Czy mogę jutro zrezygnować w tym sklepie z wziętych dzień wcześniej rat i zapłacić resztę w gotówce? Czy możliwe jest załatwienie tego "od ręki"?
3. Czy możliwe jest zwrócenie tego telefonu do sklepu i odzyskanie pieniędzy?
4. Telefon ten miał być prezentem dla osoby prowadzącej własną firmę. Jest możliwość, że jeśli obsługa przyjęłaby zwrot to w/w przedsiębiorca, który będzie razem ze mną, kupi ten sam telefon na firmę. Czy myślicie, że obsługa sklepu w tej sytuacji spojrzy na to przychylniej?
5. Jestem pełny podziwu dla sprytu ekspedientów i własnej lekkomyślności. Poza tym miała miejsce następująca sytuacja. Gdy ekspedientka zaproponowała mi ubezpieczenie, poprosiłem o OWU na co odpowiedzią było, że nie mają czegoś takiego dla wglądu dla każdego a dostanę to po podpisaniu umowy. Jednocześnie zapewniano mnie o ogromnej skuteczności ubezpieczenia i zakresie jaki obejmuje. Podpisałem umowę i potem jako nieodłączny jej element też zakup ubezpieczenia i na koniec wydrukowano OWU i na "do widzenia" dołączone ukratkiem do dokumentów. Widzę swoje niedopilnowanie sprawy ale czy opisane zachowanie sprzedawcy jest zgodne z prawem? Nakłanianie do podpisania ubezpieczenia przy jednoczesnym odmówieniu zapoznania się z jego warunkami?
P.s. Droga i przykra nauczka... :/

Thomas Lang napisał:
1. Chętnie to zrobię ale czy będę musiał czekać na odesłanie pieniędzy (540 zł) od Hestii a musiał dopłacić resztę w gotówce za telefon z pomniejszeniem tylko o 160 zł? Czy potraktują wpłacone już 700 zł jako kwotę wpłaconą na rzecz telefonu?

Pytanie do sprzedawcy lub ubezpieczyciela.

Thomas Lang napisał:
2. Czy mogę jutro zrezygnować w tym sklepie z wziętych dzień wcześniej rat i zapłacić resztę w gotówce? Czy możliwe jest załatwienie tego "od ręki"?

Nie mamy szklanej kuli. Niestety. Pytanie do sklepu.

Thomas Lang napisał:
3. Czy możliwe jest zwrócenie tego telefonu do sklepu i odzyskanie pieniędzy?

Pytanie do sklepu.

Thomas Lang napisał:
4. Czy myślicie, że obsługa sklepu w tej sytuacji spojrzy na to przychylniej?

Tak/Nie.

Thomas Lang napisał:
Widzę swoje niedopilnowanie sprawy ale czy opisane zachowanie sprzedawcy jest zgodne z prawem? Nakłanianie do podpisania ubezpieczenia przy jednoczesnym odmówieniu zapoznania się z jego warunkami?

Co nie jest zabronione jest dozwolone.

Powrót