Wycofanie szkody a wpis w UFG

• Autor wątku Autor wątku robertgrzelak1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robertgrzelak1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Zdarzyła mi się niestety szkoda parkingowa (moje auto zostało mocno zarysowane - zderzak i błotnik, na parkingu pod supermarketem). Sprawca nieznany, zbiegł. Brak monitoringu. Mam ubezpieczenie AC w link4. Za poradą agenta złożyłem online zgłoszenie szkody aby wyliczyli jakie mogę dostać odszkodowanie abym mógł porównać czy względem utraty części zniżek mi się to opłaca (a mam dwa auta więc nawet utrata 10% może grać rolę). Następnego dnia postanowiłem jednak anulować moje zgłoszenie - naprawę wykonam we własnym zakresie - bo nie chcę tracić zniżek. Telefonicznie anulowałem zgłoszenie u konsultanta. Link4 wysłało mi mailowo potwierdzenie, że... nie że anuluje moje zgłoszenie tylko, że odmawia wypłaty odszkodowania ponieważ ja zrzekam się roszczenia. A szkodę wpisali mi do UFG tłumacząc, że szkoda to szkoda i tak ma być. Drugi konsultant stwierdził, że nie mogą tego usunąć, bo zgłosiłem szkodę przecież. Przez to straciłem część zniżek!!! chociaż szkodę przecież wycofałem/anulowałem! Wyszło wszystko zupełnie na opak. Co z tym zrobić? Link nie powinien usunąć wpisu w UFG? Nadmienię, że nawet nie wysłałem im dokumentów dot. szkody (chcieli zdjęcia, filmy, dowód rejestracyjny, opis zdarzenia). Ja tylko zarejestrowałem zgłoszenie online pobieżnie dostając w zamian numerek zgłoszenia. Nie nastąpiła ani żadna wycena, ani wypłata, ani wizyta rzeczoznawcy, nic. A wpis w UFG jest cały czas.
Gdy teraz wyceniam od lipca 2021 ubezpieczenie na drugie auto, inny ubezpieczyciel widzi moją "szkodę" w UFG i nie chce przyznać pełnych zniżek.

Powrót