Wycofanie wniosku, a koszty.

• Autor wątku Autor wątku Anitax1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anitax1

Użytkownik
Odpowiedzi
138
Witam. Opiszę krótko.
Otóż założyłam sprawę cywilną w Sądzie, ale wycofałam 3 dni przed terminem swój wniosek. Sprawę Sąd umorzył, ale adwokat drugiej strony wniósł zażalenie od tej decyzji i w piśmie domaga się ode mnie zasądzenia zapłaty kosztów poniesionych przez strone mi przeciwną, a także zwrotu pieniędzy za to zażalenie. Powołuje się na art.520 paragraf 3.
Proszę o informacje, jakie powinnam podjąć działania, tzn. czy odpisać na to zażalenie i co ująć w piśmie, aby Sąd to uznał. Dodam, że strona przeciwna powinna się cieszyć, że się wycofałam.
Pozdrawiam serdecznie.

RE: Zażalenie w sprawie opłat.

Adwokat ma rację. Art. 203 § 3 kpc

Ostatnia edycja:
RE: Zażalenie w sprawie opłat.

Dziękuję. Proszę powiedzieć, czy powinnam odpisać na zażalenie, jaki jest teraz mój krok?

Wycofujący się z powództwa uważany jest za przegrywającego sprawę i jako taki ma obowiązek zwrócić przeciwnikowi na jego żądanie koszty niezbędne do celowego dochodzenia praw i celowej obrony.
W razie gdy powód cofnął pozew, ponieważ pozwany zaspokoił jego roszczenie, powód nie ma obowiązku zwracać mu kosztów procesu. Jest to pewien pozakodeksowy wyjątek od zasad sformułowanych w kodeksie postępowania cywilnego stworzony przez orzecznictwo z Sądem Najwyższym na czele. Jako jego podstawę judykatura przywołuje zasadę słuszności, odmawiającą ochrony niesumiennym i niewłaściwym zachowaniom.

Powrót