Wycofanie wniosku o przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza

• Autor wątku Autor wątku Jawa99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jawa99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, chciałbym się dowiedzieć, czy można wycofać taki wniosek, dostałem dzisiaj postanowienie o sporządzeniu spisu inwentarza przez komornika, jednak po ojcu nie zostało własciwie nic, wszystko zostało wcześniej "przepisane" na członków rodziny, obawiałem się długów, ale teraz już mam pewność, że żadnych długów nie było, stąd moje pytanie o możliwość wycofania wniosku, albo ewentualnie maksymalne zmniejszenie kosztów komornika. Będę wdzięczny za pomoc.

Nie bardzo widzę związek między oświadczeniem o sposobie przyjęcia spadku a komornikiem.

Chodzi o spis inwentarza przez komornika sądowego. Nikt nie pomoże?

Moim zdaniem jest tak, że to nie Pan a komornik ma stwierdzić, jaki jest stan spadku, więc sama świadomość ze stan jest zerowy nie zwalnia sądu od ustalenia tego stanu.
Słowo honoru spadkobiercy, że nic nie ma w spadku to za mało dla ewentualnych wierzycieli a w szczególności dla ZUS, czy też US.
Bez tego spisu (choćby stan był zerowy) spadkobierca mimo przyjęcia w powyższy sposób spadku będzie dalej odpowiadał całym swym majątkiem za całe zadłużenie, bo nie można ustalić jaki jest rzeczywisty stan spadku ograniczający jego odpowiedzialność.

Ostatnia edycja:
A jest jakaś możliwość wycofania wniosku o przyjcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza?

A gdzie taki wniosek złożono i w jakim trybie (bo samo oświadczenie o przyjęciu spadku w ten czy inny sposób to jednostronne oświadczenie woli i co do zasady nie jest konieczne składanie nikomu wniosku w tej sprawie).

Skrót myślowy, chodzi o oświadczenie o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza złożone w sądzie rejonowym.

Teoretycznie można rozważać uchylenie się od skutków oświadczenia woli z powodu wady tego oświadczenia (zob. art. 82 k.c. i następne) ale podejrzewam, że żadna z podstaw do takiego uchylenia się nie będzie zachodziła.

Nie bardzo też rozumiem czemu miałoby Ci zależeć na wycofaniu się z takiego oświadczenia. Z Twoich wpisów wynika, że prawdopodobnie jest to bez istotnego znaczenia w sprawie.

Powrót