Wycofanie zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa przez członka rodziny

• Autor wątku Autor wątku rafał4723
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafał4723

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

Złożyłem wcześniej zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez członka rodziny. Jest to mój wujek, ale nie jesteśmy spokrewnieni. Jestem spokrewniony z jego żoną. Jest to przestępstwo ścigane z urzędu.Obecnie jest wszczęte śledztwo. Z powodu nerwów, emocji chciałbym jednak aby sprawę umorzyć.

Chciałbym zapytać w jaki sposób najlepiej to zrobić. Boje się że będę miał problemy prawne później za fałszywe zeznanie, do 3 lat. Tak przeczytałem w Internecie. Przeczytałem jednak jeszcze, że mozna zrezygnować ze zeznań w przypadku osoby najbliższej.

Chciałby więc prosić o pomoc w tym kontekście

Nie jest Pan osobą najbliższą w rozumieniu prawa do odmowy zeznań. Może sam się Pan zgłosić w celu zmiany zeznań.

Art. 151 k.k.

Czy w przypadku zmiany zeznań istnieje możliwość, że będę odpowiadał za fałszywe zeznania? Do 3 lat więzienia

Być może zaświadczenie lekarskie od psychiatry może pomóc?

Ostatnia edycja:
Jeżeli zostało wszczęte śledztwo z art 151kk to wycofanie zeznań nic nie da. Śledztwo ruszyło i ty o ile nie jesteś poszkodowany to nie jesteś stroną w sprawie.

Testovironian napisał:
Jeżeli zostało wszczęte śledztwo z art 151kk to wycofanie zeznań nic nie da. Śledztwo ruszyło i ty o ile nie jesteś poszkodowany to nie jesteś stroną w sprawie.

Jestem pokrzywdzony w tej sprawie

Powrót