Wycofanie zgody , złamanie ustaleń przedsesyjnych przez fotografa . Wizerunek modelki

• Autor wątku Autor wątku MartaBiernat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MartaBiernat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Koleżanka-modelka ma problem z jednym znanym fotografem z jednego z portali dla modelek .
Narazie nie podaję więcej danych , gdyż sprawa jest delikatna , ale może opiszę co i jak .

Otóż dwa temu miesiące dostała zaproszenie na sesje , ustalali sobie , sesja testowa za drobne wynagrodzenie dla niej , pełny zakres ... w ustaleniach przedsesyjnych wzmianka ... tutaj skopiowane z portalu ... " W ramach informacji dodatkowych - materiał zrealizowany podczas sesji próbnych umożliwia mi szukanie dla modelek zleceń ale nie jest publikowany w żadnym serwisie typu maxmodels... "

To samo twierdził na sesji gdy juz zrobili po miesiącu , gdyz wiadomo terminy .
Cały czas twierdził jej że materiały te nie sa do publikowania i ona tez ich nie może publikowac jak dostanie .

Zrobili sesje , podpisali umowe , patrzyła dokładnie czy nie ma tam nic o publikowaniu i wykorzystaniu zdjęc w jakichś celach na stronach .
Ona umowy nie dostała bo twierdził że zapomniał zrobić drugą , miał dosłać po sesji na meila jako skan, wiem błąd bo lepiej by było gdyby wyszła z tej sesji , no ale skąd by sie wiedziało że fotograf z masą referencji , w ilosciach ponad 80 pozytywnych zrobi taki numer , ale to dokończę ...

Teraz wracając do meritum sprawy . kilka dni temu dowiedziała się że odważne materiały ten fotograf zamieścił na jednej stronie z płatnym dostępem , czego miał nie robić , gdyż ustalenia przed sesyjne wykluczały jakąkolwiek publikacje . Materiał z sesji miał iść do prywatnego odbiorcy .

Napisałyśmy fotografowi by wycofał te materiały i że opiszemy sytuacje na profilu , co będzie równoznaczne dla niego z problemami z zapraszaniem na sesje kolejnych modelek .

Odpisał m.in że " z tego co wiem to materiał, który został zrealizowany, został wykorzystany zgodnie z postanowieniami podpisanej przez Ciebie przed rozpoczęciem sesji umowy (umowę czytałaś dość dokładnie więc postanowienia umowy powinny być Ci znane) " ...

Ale koleżanka czytała umowe i nic tam nie było o publikacji , do tego ma czarno na białym na portalu ustalane że nie idą do publikacji .

Niestety umowy do tej pory nie otrzymała , więc albo fotografowi sie pomyliły ustalenia z inną modelką ( oby ) albo gra głupiego ...
Straszy że pomawianie go skończy się sprawą sądową , w sumie nawet dobrze bo będziemy miały jego dane , skoro jeszcze nie dotrzymał ustaleń i nie wysłał ani umowy ani materiałów .

Teraz tak , pytanie , jeśli fotograf nawet pozmieniał coś tam w umowie sam po skończeniu sesji , to można wycofać zgode na wykorzystanie wizerunku ??
Przypomne publikacja ta godzi w dobra osobiste modelki .
Nawet nie było mowy o niej , chyba ze zrobił tak umowe z haczykiem ...

Nie wiem co jest w umowie bo nie mamy przypomne do tej pory .
Ale mamy zachowane ustalenia przedsesyjne , odnośnie stawki , odnośnie jaki zakres i odnośnie jakim celu ta sesja , wszystko czarno na białym na profilu w czasie ustalania z nim .

Jakie kroki dalej podjąć ??
Jakies paragrafiki ? drażnienie fotografa ? Opisanie sytuacji na forum gdzie jest jego portfolio i skąd bierze modelki ??

MartaBiernat napisał:
... to można wycofać zgode na wykorzystanie wizerunku ?? ...
Można lecz należy się liczyć z roszczeniami z tytułu poniesionych kosztów.
MartaBiernat napisał:
... Przypomne publikacja ta godzi w dobra osobiste modelki . ... Jakie kroki dalej podjąć ?? ...
Pismem zpo cofnąć zgodę na rozpowszechnianie wizerunku oraz wezwać do zaprzestania naruszania dóbr osobistych przedstawiając swoje roszczenia - Art. 24 Kodeksu cywilnego.
[FONT=&quot]
Cytat:
Zapłata za pozowanie nie będzie z reguły dla wyłączenie bezprawności wystarczająca dla wyłączenie działania naruszającego dobra osobiste.
(SA w W-wie z 20.06.2002 r. opublikowany w "Wokandzie" z 2003 r. Nr 10)
[/FONT][FONT=&quot][FONT=&quot]
Cytat:
Jeżeli fotografia była wykonywana za oczywistym zezwoleniem modeli (pozowanie), a nawet zaakceptowany został zestaw przeznaczony do rozpowszechniania, to ze względu na przedmiot zezwolenia (komercyjną eksploatację wizerunku) ściśle związany z dobrem osobistym, do którego uprawniona jest tylko przedstawiana osoba, zezwolenie mogło być cofnięte i wiązało wydawcę”
(SN sygn. akt I CK 495/03).[/FONT]
[/FONT]

Ostatnia edycja:
Ten fotograf bardzo upierdliwy , musze pisac w imieniu kolezanki , znam sprawe na pamięć bo pokazywała mi wszystkie ustalenia z tym fotografem .

Ona ma teraz na głowie wesele więc dlatego piszę w jej imieniu temat i teraz do Ciebie .

O jakiego fotografa chodzi , wiadomo narazie nie podaje tam bo mamy nadzieje ze pokojowe rozwiazanie sprawy .

Ale juz mataczy bo twierdzi on ze dał jej umowe bo była w dwóch egzemplarzach podpisana a nie było tego .

Pisze do niej tak jakby chciał ją ewidentnie zastraszyć , straszy zaprzyjaznioną kancelarią i karami za pomówienie . Przypomne i pomowieniu nie ma mowy bo kolezanka dokladnie czytała umowe i nie było nic o zgodzie na publikacje i o zgodzie na wykorzystanie wizerunku poprzez jego publikacje .

Fotograf ten jest z maxmodels , dośc dobrze tam znany , ona zas kilka sesji za sobą .

W konwersacji mamy np " ...tak, jak Ci wspominałem w pierwszej wiadomości szukam dziewczyn zainteresowanych komercyjnymi sesjami o pełnym zakresie pozowania (nagość zakryta, topless, akt) i taki też jest zakres sesji próbnej, na której mamy się spotkać.

W ramach informacji dodatkowych - materiał zrealizowany podczas sesji próbnych umożliwia mi szukanie dla modelek zleceń ale nie jest publikowany w żadnym serwisie typu maxmodels... w związku z tym, że dużo dziewczyn oficjalnie nie pozuje w szerszym zakresie niż np. moda czy bielizna i zależy im na względnej poufności to w umowie, którą podpisuję ze współpracującymi ze mną modelkami znajduje się dodatkowo zapis o nieupublicznianiu informacji na temat naszej współpracy (także w temacie zakresu sesji) ...

Tak samo na sesji twierdził że nie bedzie to publikowane .
Mógł powiedzieć że te i te materiały pójdą na taką i taką strone , nic takiego nie było .

Umowa w czasie ustaleń , słowna czy w formie pisemnej w trakcie korespondencji na maxmodels tez jest w końcu ważna .

Cała korespondencja zachowana i jest możliwość zrobienia screenów .

Nie wiem treści dokładnej umowy która kolezanka podpisała , ale w czasie sesji gdy ją czytała , pisała ze mną na fb i jej pisałam by uważała na takie jak publikacja , wykorzystanie wizerunku do publikacji .

I nic takiego nie było .
A teraz ten fotograf twierdzi ze dał jej umowe i była podpisana w dwóch egzemplarzach , do tego twierdzi ze było wszystko w umowie , w tym o publikacji .

Oczywiście w razie czego mogę spokojnie pokazać screeny z wgladu do tych ustaleń z tym fotografem .

Jak dla mnie foto mataczy bo trafił na modelke którą może psychicznie zmusić do publikacji i robienia takich materiałów .

Pomówień nie ma bo wszystko jest wyrazne w ustaleniach na maxmodels .

Kolor czerwony zarezerwowany jest dla moderacji. mod

LeszsekS napisał:
Cytat:
Jeżeli fotografia była wykonywana za oczywistym zezwoleniem modeli (pozowanie), a nawet zaakceptowany został zestaw przeznaczony do rozpowszechniania, to ze względu na przedmiot zezwolenia (komercyjną eksploatację wizerunku) ściśle związany z dobrem osobistym, do którego uprawniona jest tylko przedstawiana osoba, zezwolenie mogło być cofnięte i wiązało wydawcę”
(SN sygn. akt I CK 495/03).[/FONT]
[/FONT]

Nie była komercyjna , tylko próbna na poczet szukania przyszłych zleceń sesji dla prywatnych odbiorców , co było ustalane przed sesją i jestem pewna ze tak samo w umowie .

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przeczytaj mój powyższy post powoli i ze zrozumieniem. Nie pisz rozwlekle tylko najważniejsze fakty.
MartaBiernat napisał:
... Nie była komercyjna , ...
Sama napisałaś:
MartaBiernat napisał:
... fotograf zamieścił na jednej stronie z płatnym dostępem , ...

Ostatnia edycja:
Tak wiem że zamieścił , i ze skoro jest teraz na płatnej to jest wykorzystywane komercyjnie , mimo że nie miał zgody na takie wykorzystywanie .

Teraz uwaga ...
Na stronie gdzie są te materiały znalazłam tez kilka innych modelek z maxmodels .
Z jedną już sie skontaktowałam , też nie było zgody na publikacje takich materiałów i tak samo taki sam numer z umową .

Mam to na fb w rozmowie z nią , identyczna sytuacja .

Nie wiem czy teraz do tego fotografa napisać na maxmodels że wiem o kolejnej modelce której zrobił taki numer i że napiszę tez do reszty by wiedziały .

Może to mu przywróci normalne myślenie i wycofa materiały bez potrzeby sądzenia się w sądzie .

Powrót