Wyczerpanie sumy gwarancyjnej

• Autor wątku Autor wątku patnik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patnik

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam
W 2006r żona miała wypadek komunikacyjny.
Dostała odszkodowanie z oc sprawcy wypadku.
W 2007r po złożonym piśmie dostaliśmy informację że suma gwarancyjna na to zdarzenie to 1,5 mln euro.
Niedawno dostaliśmy powiadomienie że suma gwarancyjna się wyczerpuje i że jest to kwota 350 000 euro a nie 1,5 mln euro.
Według prawa suma gwarancyjna od 1.1.2006r to 1,5 mln euro.
Polisa sprawcy wypadku mogła być podpisana np w 2005r, ale obowiązywała też w 2006r.

Czy w tym wypadku ubezpieczyciel odpowiada do kwoty wpisanej w ubezpieczeniu?
Czy ubezpieczyciel nie powinien wprowadzić nowych sum gwarancyjnych dla polis które zakończą się w 2006r skoro już dużo wcześniej było wiadomo że będą one obowiązywać?
Ewentualnie czy ma na to wpływ jednorazowa płatność za całą polisę albo ratalna, gdzie ostatnie raty są w 2006r?

Suma gwarancyjna z dnia zawarcia polisy
(chociaż ostatnio był jakiś wyrok SN na temat wyczerpania SG na korzyść poszkodowanych)

II CSK 646/11, Przypadki wystąpienia nadzwyczajnej zmiany stosunków. Określenie chwili miarodajnej dla ustalenia wygaśnięcia odpowiedzialności ubezpieczyciela wobec wyczerpania sumy ubezpieczenia. Nadużycie prawa a nadzwyczajna zmiana stosunków. - Wyrok Sądu Najwyższego
LEX nr 1243010 - wyrok z dnia 17 października 2012 r.
TEZA | aktualna

1. Nadzwyczajna zmiana stosunków może wystąpić w warunkach stabilnego rozwoju gospodarczego, nadzwyczajną zmianę stosunków można też tworzyć ciąg zdarzeń w postaci przemian społecznych, gospodarczych i politycznych, które przez swoje oddziaływanie na treść łączącego strony stosunku prawnego zniweczyły pierwotne kalkulacje stron, a które nie były, nawet przy dołożeniu należytej staranności do przewidzenia w chwili zawarcia umowy. Nie chodzi tu przy tym o efekty normalnego, sukcesywnego rozwoju gospodarczego.

2. Dla ustalenia czy odpowiedzialność ubezpieczyciela wygasła wobec wyczerpania sumy ubezpieczenia, miarodajna powinna być data wniesienia pozwu. Wymóg istnienia niewyczerpanej sumy gwarancyjnej w dacie wyrokowania mógłby w wielu sytuacjach okazać się niemożliwy do spełniania przez wierzyciela. Problem byłby wyraźnie widoczny w przypadku trwającego wiele lat procesu. Nie można wymagać od wierzyciela, aby przez czas trwania procesu zaniechał pobierania świadczeń tylko po to, aby nie doprowadzić do wyczerpania sumy gwarancyjnej i tym samym wygaśnięcia zobowiązania.

3. Wynikająca z art. 5 k.c. konstrukcja nadużycia prawa w żaden sposób nie pozostaje w związku z uregulowaniem ujętym w art. 3571 k.c. Przewidziane natomiast w obu tych przepisach zasady współżycia społecznego pozwalają sądowi na udzielenie stronie ochrony lub odmowy jej udzielenia z punktu widzenia nie tylko zgodności żądania z literą prawa, ale również z uwzględnieniem obowiązującego systemu wartości jako dziedzictwa i składnika kultury europejskiej.

Nie znam tresci całego wyroku, polecam autorowi się zapoznać. Może istnieje możliwośc dalszego otrzymywania odszkodowania.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Na chwilę obecną mam nadzieję że uda się drogą polubowną ustalić sumę gwarancyjną jaka obowiązywała w 2006r.
Na dniach znalazłem jakiś wyrok sądowy, który podnosi sumę gwarancyjną ale tym zajmę się jak się nie uda polubownie załatwić sprawy.

Odnośnie mojego zapytania znalazłem artykuł.
Nie wiem czy można go wkleić tu na forum albo link do strony?
Jak tak proszę o informację to wkleję.

Na razie podaję sam tytuł i wstęp:

"Taka sama ochrona dla trwających umów - TSUE o sumie gwarancyjnej w OC
Podwyżka sumy gwarancyjnej w OC obejmuje też wcześniejsze polisy, obowiązujące w dniu wypadku. To sedno wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej."

Niestety język artykułu jest nie do końca dla mnie zrozumiały.
Ale wywnioskowałem z niego że jeżeli od 2006r miała obowiązywać nowa suma gwarancyjna to ubezpieczyciel wiedząc dużo wcześniej że to nastąpi powinien w umowach zawartych przed 2006r a kończących się w 2006r dostosować się do przepisów.
Albo od razu wpisać nową sumę gwarancyjną albo 1 stycznia 2006 zmodyfikować istniejącą umowę.

Powrót