[cytat="women":16kjs8wj]Mająć zażwiadczenie z gminy, które dokładnie określa uwłaszczenie, oraz odpowiedż na to czy te grunty były własnośnością Skarbu Państwa czy też były wyłączone z własności Skarbu Państwa na przeprowadzenie uwłaszczeń....
Uważam że otrzymywane pisma z urzędu gminy są wiarygodne.
[/cytat:16kjs8wj]
Jakie zaświadczenie
Gmina nie ma żadnej legitymacji prawnej do stwierdzania, że te grunty były własnością Skarbu Państwa (od tego są wpisy w KW lub zbiorze dokumentów), czy też o ich przeznaczeniu na potrzeby uwłaszczeń (bo taka instytucja prawna nie istniała).
Powoływana przez Ciebie ustawa to
Ustawa z 20 marca 1874 r. względem założenia i wewnętrznego urządzenia ksiąg hipotecznych (gruntowych) dla Królestwa Galicji i Lodomerii z Wielkim Księstwem Krakowskim (Dziennik Ustaw i Rozporządzeń Krajowych Nr 29, str. 89-103).
Nie znam treści tej ustawy, ale z samego brzmienia tytułu tej ustawy można wnioskować, że nie stanowiła podstawy prawnej nabycia gruntu przez Skarb Państwa, lecz wpisu tego prawa do KW ( odpowiednikiem na dzisiaj jest ustawa o księgach wieczystych i hipotece). Nie wiem jakie były wpisy w ówczesnej KW czy też Lwh, w związku z czym nie potrafię odtworzyć chronologii zmian gruntowych (własnościowych) tej nieruchomości , ale też i zbędnym jest takie dociekanie.
Jeśli w dacie 4 listopada 1971 r. dany grunt był własnością Skarbu Państwa, jego użytkownik (posiadacz samoistny czy zależny) nie mógł nabyć prawa własności w trybie ustawy uwłaszczeniowej.
Fakt uwłaszczenia gruntami SP innych rolników nie stanowi żadnej podstawy do skarżenia odmowy uwłaszczenia.
Nie jestem tak dalece zainteresowana tymi sprawami, ale wydaje mi się, że powyższe akty własności ziemi jako decyzje administracyjne wydane bez podstawy prawnej winny być unieważnione. Wprawdzie przepis art. 63 ust. 2 ustawy z dnia 19 października 1991 r. o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa wyłączył stosowanie Kpa w takich przypadkach, tzn. wzruszanie decyzji, niemniej jednak decyzje są wadliwe.