Wydanie AWZ

• Autor wątku Autor wątku women
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

women

Użytkownik
Odpowiedzi
171
Proszę o odpowiedż,
Czy mam prawo wnosić wniosek do Starosty z zakresu administracji rzadowej o wydanie AWZ na grunt który był przedmiotej uwłaszczenia na mocy ustawy o uregulowaniu gospodarstw rolnych w 1971.
Do 1982 r. nie był wydany AWZ przez gmine.
Proszę o odpowiedż.
Dziękuje.

Nie! Od 6 kwietnia 1982 r. postępowanie w sprawie nabycia własności nieruchomości rolnych należy do sądu cywilnego.

Dziękuje Mona, korzystałam z Twoich porad wcześniej.
Wniosek o niepodpłatne uwłaszczenie S.R. mi odrzucił, na podstawie art.3, ustawy uwłaszczeniowej z 1971.
Mój ojciec został uwłaszczony gruntem,który należał do Skarbu Państwa od 1874, takie są zapisy w KW.
Nie otrzymał AWZ, ponieważ nie podpisał protokołu uwłaszczeniowego.
Gmina nie wyłączyła gruntu od uwłaszczeń który już dawno był zarejestrowany jako własność Skarbu Państwa.
Przyznano działeczki innym rolnikom w terenie oraz wydano cały szereg AWZ na grunty z tytułu uwłaszczeń.
Ja posiadam pisma z gminy, które są wiarygodne oraz potwierdzają to że mój ojciec taki grunt nabył z ustawy uwłasdzczeniowej, tylko nie podpisał protokołu.
Jakie mam możliwości prawne teraz tego gruntu aby nieodpłatnie go uwłaszczyć na rzewcz zmarłego ojca.
Napisałam zażalenie do SR, ponieważ inni otrzymali taką własność włacznie z AWZ.

Dziękuje bardzo.
Pozdr.

Mimo uchylenia ustawy uwłaszczeniowej, w postępowaniu sądowym nadal ma zastosowanie przewidziane w art. 3 ustawy uwłaszczeniowej wyłączenie uwłaszczenia nieruchomości stanowiących własność Skarbu Państwa, obywateli państw obcych oraz związków wyznaniowych. Nie znając źródeł pochodzenia gruntu Skarbu Państwa trudno wyrokować, czy gmina (Naczelnik Gminy) "uwłaszczał" rolników zgodnie z prawem, może były to wydane dużo wcześniej akty nadania ziemi z Państwowego Funduszu Ziemi, utworzonego na podstawie dekretu o reformie rolnej?
Jedynym wyjściem jest chyba złożenie wniosku do sądu cywilnego o zasiedzenie, o ile są spełnione ku temu warunki, ale wpis kosztuje 2 000 zł.

Zasiedzenie gruntu Skarbu Państwa

Tutaj Mona będe dociekać w gminie.

Pisze co napisano mi w uzasadnieniu, w KW.wpisana jest gmina xxxx, a podstawą wpisu jest ustawa z dnia 20 marca 1874.
W tej sytuacji przyjąć należy,że właścicielem hipotecznym części gruntowej nr.xxxx, numer tej części parceli jest łamany przez 6,
tak jakby to było w 2006 jest Skarb Państwa, o czym stanowi ustawa z dnia 20 marca 1950r o terenowych organach jednolitej władzy państwowej,dalej
pisze jednak że podczas uwłaszczenia w 1971 był grunt własnością Skarbu Państwa.

W takim razie pisze do gminy o wyjaśnienie sprawy.

Ale czy mogę domagać się tego, skoro inni byli uwłaszczeni, dlaczego ja nie moge uwłaszczyć.
Sąsiednia działka została uwłaszczona,wydany jest AWZ.
Jednak dziękuje bardzo za odpowiedż, w tej chwili znam w jaki sposób mogę napisać pismo o wyjaśnienie tego uwłaszczenia.
Zasiedzenie jest bardzo kosztowne.

Dziękuje bardzo Mona za pomoc.

Mona, mam jeszcze serdeczną prośbę , co mogę dalej w sprawie.
Mająć zażwiadczenie z gminy, które dokładnie określa uwłaszczenie, oraz odpowiedż na to czy te grunty były własnośnością Skarbu Państwa czy też były wyłączone z własności Skarbu Państwa na przeprowadzenie uwłaszczeń czy będzie to podstawa
do uwłaszczenia nieodpłatnego w dalszym ciągu. Złożyłam teraz zażalenie do S.R.

Wyjaśnia mi to,że jedna działka czy też druga działka była tylko własnością Skarbu Państwa w tym terenie jako jedyny wyjątek,
gdzie na inne działki które leżą obok tych działek zostały wydane wówczas AWZ.
Uważam że otrzymywane pisma z urzędu gminy są wiarygodne.
Proszę o odpow.
Dziękuje.
Pozdr.

[cytat="women":16kjs8wj]Mająć zażwiadczenie z gminy, które dokładnie określa uwłaszczenie, oraz odpowiedż na to czy te grunty były własnośnością Skarbu Państwa czy też były wyłączone z własności Skarbu Państwa na przeprowadzenie uwłaszczeń....
Uważam że otrzymywane pisma z urzędu gminy są wiarygodne.
[/cytat:16kjs8wj]
Jakie zaświadczenie :o
Gmina nie ma żadnej legitymacji prawnej do stwierdzania, że te grunty były własnością Skarbu Państwa (od tego są wpisy w KW lub zbiorze dokumentów), czy też o ich przeznaczeniu na potrzeby uwłaszczeń (bo taka instytucja prawna nie istniała).
Powoływana przez Ciebie ustawa to Ustawa z 20 marca 1874 r. względem założenia i wewnętrznego urządzenia ksiąg hipotecznych (gruntowych) dla Królestwa Galicji i Lodomerii z Wielkim Księstwem Krakowskim (Dziennik Ustaw i Rozporządzeń Krajowych Nr 29, str. 89-103).
Nie znam treści tej ustawy, ale z samego brzmienia tytułu tej ustawy można wnioskować, że nie stanowiła podstawy prawnej nabycia gruntu przez Skarb Państwa, lecz wpisu tego prawa do KW ( odpowiednikiem na dzisiaj jest ustawa o księgach wieczystych i hipotece). Nie wiem jakie były wpisy w ówczesnej KW czy też Lwh, w związku z czym nie potrafię odtworzyć chronologii zmian gruntowych (własnościowych) tej nieruchomości , ale też i zbędnym jest takie dociekanie.
Jeśli w dacie 4 listopada 1971 r. dany grunt był własnością Skarbu Państwa, jego użytkownik (posiadacz samoistny czy zależny) nie mógł nabyć prawa własności w trybie ustawy uwłaszczeniowej.
Fakt uwłaszczenia gruntami SP innych rolników nie stanowi żadnej podstawy do skarżenia odmowy uwłaszczenia. :(

Nie jestem tak dalece zainteresowana tymi sprawami, ale wydaje mi się, że powyższe akty własności ziemi jako decyzje administracyjne wydane bez podstawy prawnej winny być unieważnione. Wprawdzie przepis art. 63 ust. 2 ustawy z dnia 19 października 1991 r. o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa wyłączył stosowanie Kpa w takich przypadkach, tzn. wzruszanie decyzji, niemniej jednak decyzje są wadliwe.

Dziękuje Mona.
Naczelnik gminy ma przegladnąć ponownie protokoły uwłaszczeniowe, oraz odpisać mi na moją prośbę co jest napisane w nich.
Dziękuje za określenie tej ustawy z dnia 20 marca 1874, to się wszystko zgadza.
Mam podaną taką date właśnie.

Dalej wczytałam się,jest podana następona ustawa z dnia 20 marca 1950 , Dz.Ustawnr 14 poz.130.
Art.32 tej ustawy stwierdza,że z dniem 13 kwietnia 1950 grunty z mocy prawa stały się majątkiem Państwa.
Czyli potocznie można to określić że te grunty zostały upaństwowione.
Na jakich zasadach zostały wydane decyzje uwłaszczeniowe na tych gruntach, tego nie znam.
Jednak uważam Mona że bardzo dużo mi pomogłaś.
pozdr.

Gdzie jest położona ta miejscowość?? Jesli to Zakopane albo takie dziwne okolice to może byćwielki problem.
Okazuje się bowiem ze Zakopane mialo do lat 80tych XX wieku inne prawo rzeczowe.

Mona :brawo:

Witaj Dura lex. Dziękuje za zainteresowaniem się moim tematem.
Jest to mała miejscowość położona koło Tarnowa.
Na wezwanie S.R. wykonałam mapy synchronizacyjne, odpis z KW.
S.R. mi wniosek odrzucił.podająć ustawy, które wyżej wymieniłam.
Złożyłam zażalenie zgodnie z pouczeniem S.R.
Moje pisma wyrażnie mówią o tym że grunt nabyty jest podczas uwłaszczeń, nie ma innej możliwości.
Mnie interesuje bezpłatne uregulowanie praw własności do gruntu.
Jednak z tego co Mona pisze mi,mało realne to będzie.
Ja tereaz poprosiłam o wyjaśnienia bardziej dokładne, które znajdują się napewno w archiwach urzędu.
Pozdr.

Czy opieczętowany AWZ , ale bez dnia i miesiąca nadania, lecz jedynie z rokiem , jest ważnym dokumentem ?
Czy AWZ może być nadany, jeżeli jest właściciel nieruchomości (akt notarialny)?

Powrót