wydanie decyzji ???

• Autor wątku Autor wątku krzysiekjx1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysiekjx1

Stały bywalec
Odpowiedzi
2 284
czy składając wniosek do OPS owa instytucja ma obowiązek wydać decyzje w świetle art 106.4 ustawy o pomocy społecznej???( pomińmy kwestie czy jest ona odmową przychylenia sie do wniosku) i na jakiej podstawie prawnej można złożyć skarge jeżeli sie uchylają od tej czynności?

Ciężko jednoznacznie stwierdzić do kogo. W pierwszej kolejności złożyłbym do Prezydenta miasta skargę z art 227 kpa na działanie dyrektora Ops. Pomimo braku chęci do przyjęcia wniosku - wysłałbym go pocztą za zwrotką. Po 30 dniach Prezydent odpisze że jest OK. Następnie złożyć można skargę na Prezydenta do rady miasta i tu już powinna być podjęta uchwała,a ją można skarżyć do wojewody i pozostaje tylko WSA. Może ktoś zna inną drogę.

Ostatnia edycja:
Rozstrzygnięcia w sprawie skarg (art. 227 k.p.a.) nie podlegają kognicji sądu administracyjnego.
- jeśli sprawa, z którą wystąpiłeś jest załatwiana w drodze decyzji, to brak decyzji w terminie jest bezczynnością, którą należy zwalczać poprzez złożenie zażalenia w trybie art. 37 k.p.a. - do samorządowego kolegium odwoławczego.

mnie dzis przyslali odp. od pani z lokalowki ze nie nalerzy mi sie te mieszkanie bo za krotko tu mieszkam ale mam jeszcze warzny meldunek tymczasowy i dostalem z romu decyzje ze ja bede placil czynsz tak ze juz nie wiem oco im chodzi

Nie lada trudność sprawia, sprowokowanie Prezesa Banku Zbożowego do wypowiedzi.

Powrót