Wydanie e-booka na firmę przyjaciela

• Autor wątku Autor wątku Swantewit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Swantewit

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry,

chciałbym wydać książkę w formie e-booka. Zależałoby mi jednak na wydaniu jej pod pseudonimem.
Nie posiadam własnej firmy i nie chciałbym jej zakładać w celu wydania na nią książki (wpisywanie siebie jako wydawcy trochę mijałoby się z celem wydawania jej pod pseudonimem). Jednocześnie z tego, co wyczytałem, gdybym wydał książkę na firmę przyjaciela, to on byłby wpisany jako osoba odprowadzająca ryczałt od praw autorskich. Prawnie stałby się więc ich właścicielem.
Czy istnieje jakiś niezbyt kosztowny sposób przekazania mu praw autorskich przeze mnie jako osobę fizyczną w celu prawnego potwierdzenia, że oryginalnym autorem jestem ja?

Swantewit napisał:
... Prawnie stałby się więc ich właścicielem. ...
Kto Ci takich bzdur nawkładał do głowy?
Zawsze możesz udzielić licencji firmie wydawniczej, nie ma potrzeby przenosić praw autorskich majątkowych.

Autorem pozostaniesz na zawsze, ta właściwość praw autorskich osobistych jest niezbywalna i nie można jej przenieść na osobę trzecią.

LeszsekS napisał:
Kto Ci takich bzdur nawkładał do głowy?
Zawsze możesz udzielić licencji firmie wydawniczej, nie ma potrzeby przenosić praw autorskich majątkowych.

Autorem pozostaniesz na zawsze, ta właściwość praw autorskich osobistych jest niezbywalna i nie można jej przenieść na osobę trzecią.

Dzięki :) Sam sobie powkładałem takich bzdur interpretując literę prawa. Przypominam, że wydaję książkę pod pseudonimem, a na papierach ryczałtowych będzie jego firma. Czyli mówisz, że nie mam się czym przejmować i nie muszę kombinować?

Z wydawnictwami jest duży problem. Wiele osób chce się wydać a rynek nie należy do najprostszych i rzadko wydawane są książki tak jak kiedyś - żeby przynieść sukces na rynku. Vanity publishing za to jest drogie i nie mam aż takiej presji na wydanie pierwszej książki, żeby wydawać tak grube pięniądze na wypuszczenie jej na światło dzienne.

To teraz jeszcze pytanie z innej mańki - czy w tym wypadku nie ryzykuję potwierdzenia nieprawdy wydając się na firmę przyjaciela i pozwalając mu opłacać ryczałt od moich książek?

Ostatnia edycja:
Swantewit napisał:
... na papierach ryczałtowych będzie jego firma. ...
Co konkretnie masz na myśli?
Swantewit napisał:
... wydając się na firmę przyjaciela. ...
Po pierwsze firma nigdy nie może być autorem, po drugie poczytaj dokładnie o udzielaniu licencji na korzystaniu z utworu. Firma może być wydawcą, Ty zawsze będziesz autorem, a utwór możesz oznaczyć dowolnym pseudonimem.

Dla własnego bezpieczeństwa zapoznaj się z treścią Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, chcesz być twórcę musisz znać swoje prawa i obowiązki.

Dzięki wielkie, Leszek :beer:

Poczytam w wolnej chwili :) Najwyżej odpiszę w tym wątku jeśli będę miał jeszcze jakieś pytania po lekturze.

Powrót