wydanie książki - tłumaczenie zagranicznego autora

• Autor wątku Autor wątku tsume
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tsume

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

chciałbym wydać książkę. Sytuacja wygląda tak:
książka ma być zbiorem opowiadań. Wszystkie je przetłumaczyłem sam, autor oryginału zmarł w 1933 roku. Nigdy nie był publikowany w Polsce.
Książkę chciałbym wydać własnym nakładem - druk i oprawa we własnym zakresie - w małym nakładzie (kilkadziesiąt egzemplarzy).
Pytania:
1. Czy powinienem gdzieś zarejestrować swoje tłumaczenie w celu ochrony praw autorskich?
2. Czy powinienem gdzieś uiścić podatek od takiego wydania?
3. Czy w wypadku zainteresowania tytułem będę miał prawo wydać książkę przy współpracy z jakimś wydawnictwem?
4. Czy konieczne jest umieszczenie w książce jakiejś informacji, np. na pierwszej stronie "nakładem tłumacza"?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Będę również bardzo wdzięczny za linki lub chociaż skierowania, gdzie powinienem znaleźć te informacje (by nie polegać tylko na Państwa pomocy, chciałbym zobaczyć również jak dokładnie dany punkt wygląda w zapisie prawnym). Proszę również wybaczyć, jeżeli pytanie było już wcześniej zadane, sam nie znalazłem odpowiedzi...

Witam,

Ad.1. tłumaczenie jest opracowaniem utworu pierwotnego, zaś autor tłumaczenia nabywa wszystkie prawa autorskie do swojego dzieła. Dzieje się tak z mocy USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych", (dalej upaipp) - Art.2. Nie rejestruje się tego faktu nigdzie, albowiem w chwili obecnej nie ma zasadniczo takiego wymogu, jak również instytucji. Po wydaniu można przekazać zarządzanie swoimi prawami do odpowiedniej Organizacji Zbiorowego Zarządzania.

Ad.2. podatek dochodowy - standardowo, w zależności od formy działalności gospodarczej. Info można zasięgnąć choćby w US.
Co zaś do opłaty dotyczącej wydawania dzieł literackich dla których upłynęła ochrona prawno-autorska, a wynikającej z Art.41. upaipp. to nie wiem, jak jest w przypadku tłumaczeń - pytanie do ministerstwa kultury lub stosownego OZZ-tu.

Ad.3. masz wyłączne prawa autorskie do swojego tłumaczenia - a więc to Ty decydujesz zarówno o sposobie pierwszego udostępnienia swojego dzieła, jak i o sposobie wydania książki (odpowiednio - Art.16. i 17. upaipp).

Ad.4. wszystko w twojej gestii ;)

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Zarówno sama treść wypowiedzi jak i artykuły do których zostałem odesłany wyjaśniły niepewności. Mam jednak jeszcze trzy pytania.

1. Wygaśnięcie praw autorskich następuje 70 lat po śmierci twórcy, rozumiem jednak, że dotyczy to sytuacji, gdy twórca publikował w Polsce, gdzie mogę znaleźć informację, ile lat musi upłynąć w innych krajach?
2. Zgodnie z Art. 40. 1. powinienem uiścić 5-8% wpływów brutto na rzecz Funduszu (art. 111). Zgadza się, że utwór (tłumaczenie) będzie publikowane na terenie RP, jeżeli jednak utwór pierwotny, do którego wygasły prawa był zagraniczny, czy dalej obowiązuje mnie ten sam Fundusz, czy odpowiednia instytucja w kraju z którego dzieło pochodzi?
3. Czy jest wyznaczona jakaś kwota wpływów brutto, do której wysokości jestem zwolniony z dodatkowych opłat/podatków? (Zyski ze sprzedaży kilkudziesięciu egzemplarzy będą raczej minimalne :))

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Ad.1. niekoniecznie - spójrz na Art.5. upaipp. W najgorszym przypadku należałoby faktycznie ustalać status dzieła wg. prawodawstwa kraju autora - co mogłoby być rzeczywiście trudne, o ile wręcz niemożliwe. Jakimś wyjściem mógłby być może kontakt z naszymi OZZ-tami - o ile książka posiadałaby jeszcze ochronę prawno-autorską, to może któryś z OZZ-tów chroniłby ją na mocy umów międzynarodowych...

Ad.2. wydajesz na terenie Polski, więc właściwa jest polska ustawa, a więc płacisz w Polsce. Ale tu uwagi - nie wiem, czy w ogóle ten fundusz działa - musisz to sprawdzić ;)

Ad.3. to zależy od formy działalności, którą byś prowadził.

Doprecyzowanie...

1. Znalazłem taką notę:

Copyright shall continue to subsist until the end of a period of 50 years following the death of the author (or following the death of the last surviving co-author in the case of a joint work; the same shall apply in paragraph (1) of the next Article), unless otherwise provided in this Section.

ponadto w art 58 tego samego dokumentu jest nota:
"the duration of copyright shall be that granted by that country of origin."

Wydaje mi się, że to rozwiązuje problem pierwszego pytania - skoro minęło ponad 70 lat a w kraju autora wystarczy 50, to publikacja jest najpewniej zgodna z zarówno jednym jak i drugim prawem.

3. Sprzedaż we własnym zakresie i w kilku (bardzo) małych księgarniach, oczywiście na zasadach przez te księgarnie uznawanych.

Powrót