Wydanie książki

• Autor wątku Autor wątku bajkowanie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bajkowanie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie,

napisałam książkę z bajkami, zajmuję się też ich wydaniem. Jakie kroki muszę poczynić aby były chronione prawem autorskim? Najbliższy krok to przekazanie tekstu do korekty edytorskiej. Czy protokół o poniższej treści będzie wystarczający?
Oświadczam, iż ja ............., legitymująca się dowodem osobistym o numerze …………….. otrzymałam od Pani ..............legitymującej się dowodem osobistym ……………… dnia 11.01.2016r. tekst napisanych przez nią bajek pt................. Oświadczam, iż zgodnie z artykułem…… prawa autorskiego zobowiązuję się zachować wszystkie pomysły i treści zawarte w załączniku nr 1 w tajemnicy tzn. nie rozpowszechniać ich oraz wykorzystywać tekst wyłącznie w celach pracy edytorskiej, niezbędnej do ich wydania a wszystkie zmiany w słownictwie wprowadzać za wyłączną zgodą autorki. W przypadku złamania tego co powyżej zobowiązuję się zapłacić karę umowną w wysokości 5 000 zł netto.

Nie rozumiem czemu ma służyć owe oświadczenia, Twoje prawa jako autora chronione są z mocy Ustawy.

Tak wiem, teoretycznie. W praktyce wiele osób, które tak myślą potem znajdują swoje pomysły w czyichś projektach. Jak udowodnić, że dany utwór jest mój, jeśli mają go jeszcze np. 3 osoby i każda tak może twierdzić. Szukam rozwiązania aby takich sytuacji uniknąć. Co mogę zrobić?

Możesz sporządzić protokół przekazania utworu do korekty z datą i podpisami. Możesz na egzemplarzu utworu uzyskać u notariusza poświadczenie daty pewnej. Możesz w oparciu o Art. 189 kpc zwrócić się do Sądu o ustalenie istnienia praw autorskich.
Oświadczenie o przestrzeganiu prawa, bo takie proponujesz w pierwszym poście, niczego nie zmienia.

Rozumiem, czyli protokół przekazania utworu do korekty z datą i podpisami nie może brzmieć jak to moje oświadczenie. Co musi zawierać, jak powinien brzmieć, żeby był ważny? Czy musi być podpisany w obecności notariusza? No i czy musi być podpis także na wydruku utworu? Co oznacza skrót kpc?

bajkowanie napisał:
... Co musi zawierać, jak powinien brzmieć, żeby był ważny? ...
To co powinien zawierać każdy protokół przekazania, dane przekazującego, dane odbierającego, przedmiot przekazania, cel, data i pozostałe szczegóły, które Ty znasz.
bajkowanie napisał:
... Czy musi być podpisany w obecności notariusza? ...
Nie musi, decyzja należy do Ciebie.
bajkowanie napisał:
... No i czy musi być podpis także na wydruku utworu? ...
Oczywiście można dla pewności parafować każdą stronę egzemplarza utworu, ale przed czym to ma chronić?

kpc - hm, przepraszam myślałem, że internet to potęga i wszystko tam można znaleźć - kodeks postępowania cywilnego.

Ostatnia edycja:
Szczegóły które ja znam..., niewątpliwie szczegółów znajdzie się co niemiara liczba stron, tytuły bajek, przedmiot opowiadań aż po całą treść ale, jakiego typu to mają być szczegóły?
"Można parafować każdą stronę, ale przed czym ma to chronić."
A przed czym ma chronić ustawa o prawie autorskim proszę pana.
Można parafować i pisać co się chcę, nie chodzi mi o to by mi ktoś pisał co mogę ale
1) co konkretnie ma zawierać pismo (jakie szczegóły w przypadku bajek), o jaki punkt ustawy mogę tu się oprzeć
2) czy mają być parafki na stronach wydruku czy nie
3) czy to wystarczy, czy coś jeszcze aby w praktyce chroniło wartość intelektualną

Nie musisz żadnych paragrafów wymieniać, Twoje prawa są chronione z mocy ustawy, tam masz wskazane "narzędzia" przy pomocy, których będziesz mogła dochodzić swoich praw w razie ich naruszenia.
Powyżej jedynie "zabezpieczasz" dowody konkretnych czynności dokonywanych z utworem.

Powrót