wydanie postanowienia o zastępczej karze pozbawienia wolności

• Autor wątku Autor wątku gocha3333322222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gocha3333322222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam, mam takie pytanie mianowicie Sąd I instancji wydał wyrok na mojego narzeczonego aby zapłącił grzywnę w kwocie 5000zł, mój narzeczony odwoływał się od tego i pisał pismo do Sądu żeby przekształcił mu na odrabianie prac społecznych. Sąd się na to zgodził ale on nie odrabiał tych prac społecznych ze względu na to że w tamtym czasie jeździł w delegacje, więc sąd zamienił mu to na odsiadke pół roku i teraz przebywa w zk. Moje pytanie brzmi czy jeżeli zapłaciłoby się tą grzywnę w kwocie 5000 zł z wyroku Sądu I instancji to go wypuszczą z zakładu karnego? Kto może za niego uiścić taką grzywnę? I gdzie to trzeba zapłacić na konto banku w sądzie czy w zakładzie karnym w którym teraz przebywa.
Bardzo proszę o jak najszybsze odpowiedzi.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Czy nikt nie zna odpowiedzi na moje pytania?

Tak, można uwolnić się od zastępczej kary pozbawienia wolności poprzez uiszczenie w całości zasądzonej grzywny. Grzywnę może uiścić każdy, nie ma to żadnego znaczenia.
Należy wpłacić na konto Sądu. Najlepiej zadzwonić do Wydziału Karnego (Sekcja Wykonywania Orzeczeń) i tam dowiedzieć się, na który rachunek wysłać.
Nie mając więcej informacji, niestety więcej nie mogę pomóc.

thehell napisał:
Grzywnę może uiścić każdy, nie ma to żadnego znaczenia.

Nieprawda. Ma to znaczenie i nie każdy może uiścić grzywnę. Sugeruję zapoznać się z art. 57 kodeksu wykroczeń.

Powrót