Wydanie prawa jazdy, zlecenie wydruku po 18 roku życia?

• Autor wątku Autor wątku tomekz699
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomekz699

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Chciałbym się zapytać czy jest prawdą, informacja jaką uzyskałem w starostwie pod które należę. Dnia 15 lutego 2017r. zdałem egzamin państwowy kat.B, w ten sam dzień zapłaciłem w kasie kwotę 100,50zł za wydanie dokumentu, potwierdzenie przekazałem odpowiedniej pani itd. Pytając się kiedy mogę się spodziewać dokumentu, otrzymałem informację, że około połowy marca lub drugiej połowy tego miesiąca(18 lat kończę 28 lutego). Pytając dlaczego tak pózno, poinformowano mnie, że wniosek o wydanie dokumentu do Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych mogą dopiero wysłać po dniu ukończenia przeze mnie 18 roku życia. Pani, która mi udzielała informacji sama nie wiedziała, ponieważ musiała najpierw spytać koleżanek(odniosłem wrażenie, że potraktowały mnie na "odczepnego")
Czy jest to prawdą, czy nie można było tego przyśpieszyć?

To, ze mogles zdawac prawo jazdy nie zmienia faktu, ze sam dokument moze zostac wydrukowany dopiero w momencie gdy bedziesz mial 18 lat wiec wysylanie wniosku do PWPW mija sie z celem zanim nie bedziesz mial faktycznie 18 lat.

Inna sprawa, ze to, ze zdawales 15 lutego czyli ponad miesiac przed swoimi urodzinami to jakis blad i jak sie dopatrza to ci uniewaznia egzamin.

Zdawałem 13 dni przed ukończeniem 18 roku życia.
Znalazłem informację na stronie należącej do PWPW, że "Kurs prawa jazdy można wświetle przepisów rozpocząć już na trzy miesiące przed osiągnięciem wieku minimalnego. Do egzaminu natomiast można przystąpić na miesiąc przed urodzinami. Na odbiór dokumentu trzeba jednak poczekać, nawet jeśli został już wyprodukowany."
Link:InfoCar

Powrót