Wydanie przesyłki komuś innemu

• Autor wątku Autor wątku Amelia97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Amelia97

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam nie wiem czy dobrze trafiłam jestem nowa jeśli nie to przepraszam ale mam problem gdyż "kupiłam" telefon zapłaciłam facet wysłał telefon 22 kwietnia moja siostra śledziła paczkę gdy weszła na stronę poczty by zobaczyć czy jeszcze idzie mój telefon pisało ze ja odebrano i dostarczono ale ja tego telefonu nie mam do tej pory, gdy przyszedł do mnie listonosz powiedział ze któraś pracownica z poczty wzięła moją paczkę i wydałą komuś innemu i powiedział ze nie chce mieć problemów dlatego miał oddać mi 200 zł tylko ze na poczcie powiedzieli ze nie może on oddać pieniędzy od siebie tylko muszę napisać do tego faceta co u niego kupywałam telefon żeby on zgłosił reklamacje tylko problem w tym ze ten facet zerwał ze mną kontakt .Ale paczka była na poczcie mojej i to przez niekompetencje innej pracownicy nie mam telefonu i nie wiem co mam zrobić a sama na to zarobiłam z moich praktyk i czy moge to gdzies zgłosić proszę o pomoc :sad:

W takim przypadku adresat może zapytać o sytuację, ewentualnie złożyć skargę. Reklamować może nadawca.
Ale jeżeli kontaktu ze sprzedającym na razie nie ma, to warto Pocztę zapytać (e-mail), by mieć pewność błędnego wydania (czy np. nadawca nie zmienił adresata).

Ustawa prawo pocztowe
Art. 92.
  1. W przypadku niewykonania lub nienależytego wykonania usługi pocztowej prawo wniesienia reklamacji przysługuje:
    1. nadawcy;
    2. adresatowi – w przypadku gdy nadawca zrzeknie się na jego rzecz prawa dochodzenia roszczeń albo gdy przesyłka pocztowa lub kwota pieniężna określona w przekazie pocztowym zostanie doręczona adresatowi.
  2. Nadawca albo adresat mogą zgłosić reklamację w każdej placówce pocztowej operatora pocztowego, który zawarł umowę o świadczenie usługi pocztowej z nadawcą.
  3. Reklamacja może zostać wniesiona nie później niż w terminie 12 miesięcy od dnia nadania przesyłki pocztowej.
[...]

Powrót