Wydanie świadectwa(Obiegówka)

• Autor wątku Autor wątku PolskiSystemEdukacji
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PolskiSystemEdukacji

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam czy szkoła może nie wydać świadectwa na podstawie obiegówki,która jest rzekomo warunkiem otrzymania świadectwa.

Szkoła ma obowiązek wydania świadectwa. Ty z żadną obiegówką biegać nie musisz i wyręczać pracownika sekretariatu.
W razie oporu powiadom organy szkoły o sytuacji z wnioskiem o interwencję.

Czyli rozumiem,że nie mają jak mi odmówić wydania świadectwa? Pierwszy raz się spotykam z obiegówką,gdyż w gimnazjum nic nie trzeba było wypełniać a zaległości z biblioteki sama Pani przypominała.

Wydanie świadectwa reguluje rozporządzenie, w którym nie znalazłem uwarunkowania wydania od skompletowania podpisów w obiegówce.

To szkoły nie mają świadomości o tym? Mogę być spokojny?

Pracownicy szkół nie są pierwszymi, którzy próbują przerzucić swoją pracę na innych.
W świecie urzędników to patologiczna codzienność.

Mógł byś mi napisać rzeczy do jakich mogę się odwołać. Gdy faktycznie będę musiał rozmawiać z nimi jeśli go nie dostane.

Nie ma się od czego odwoływać. Możesz złożyć skargę na dyrektora do rady organu prowadzącego za pośrednictwem dyrektora lub do Kuratora Oświaty również za pośrednictwem dyrektora.

Na początek zanim wytoczysz ciężkie działa porozmawiaj z dyrektorem informując go, że w razie dalszego oporu przy wydaniu świadectwa złożysz skargę oraz pozwiesz o odszkodowanie.

Powrót