Wydawanie płyt DVD

• Autor wątku Autor wątku ckrisckris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ckrisckris

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam.
Planuje wydać płytę DVD, na której znajduje się treść audiowizualna, będąca w całości mojego autorstwa. Właściwie każdy składnik produktu jest mojego autorstwa. Mam z tego tytułu 3 pytania:

1.
Czy polskie prawo przewiduje obowiązek umieszczenia na okładce DVD oraz na płycie szczególnych oznaczeń?

2.
Chcę dodać do płyty licencję użytkowania, czy istnieją gotowe formuły licencji, z których mogę skorzystać modyfikując je odpowiednio, czy też muszę sam sformułować licencję? Jeśli tak, to gdzie mogę znaleźć wskazówki, co warto umieścić w licencji?

3.
W momencie w którym powołuje się w opisie płyty na produkt innej firmy, której znak jest zastrzeżony to umieszczam odpowiednie oznaczenia obok nazwy firmy?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

1. Nie.
2. To zależy na co się chce pozwolić. Bez zezwolenia, na podstawie ustawy tak czy tak możliwy jest 1) obrót, z wyjątkiem najmu i użyczenia 2) korzystanie w ramach użytku osobistego, w co wlicza się też rodzina czy znajomi.
3. Nie trzeba.

Dziękuje za odpowiedź.

Co do licencji to właściwie standard, dozwolona instalacja na jednym stanowisku komputerowym na raz, zabronione kopiowanie, publiczne pokazy, czerpanie jakichkolwiek korzyści majątkowych (oczywiście z możliwością odsprzedaży), zastrzeżenie materiałów...

Nie wiem po prostu poprawnie sformułować, dlatego zastanawiałem się czy istnieją wzory tego typu licencji?

pozdrawiam

Stanowisku komputerowym? To jest program komputerowy? W takim razie trzeba to jednak zapisać, dokładnie to, czego się chce - określając jedynie co wolno (czego nie wolno nie trzeba, bo nic nie wolno, chyba że zezwala na to ustawa lub licencja). Różnych licencji jest dużo, ale to nic nie da, skoro chce się samemu to określić.

...szkoleniowy materiał audiowizualny.
Dlatego pytam się o wzorce takich licencji, standardowe zapisy odwołujące się m.in. do konkretnych punktów prawa autorskiego.
Pozdrawiam

Powrót