Wydawnictwo w UK

• Autor wątku Autor wątku niezajetanazwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niezajetanazwa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam
Wraz z kilkoma znajomymi pragniemy wydawac kwartalnik literacko-artystyczny. Do gazety czasami beda dodrukowywane ksiazki lub tomiki poezji. Chce wiec zalozyc wydawnictwo. Od marca 2007 jestem self-employer, teraz chcialbym otworzyc firme.
W zwiazku z powyzszym mam kilka pytan, majac nadzieje ze ktos bedzie mogl mi pomoc.
1. Czy musze sie wyrejestrowac i zalozyc firme, czy wystarczy wyslac 2 stronicowa aplikacje o zalozenie firmy.
2. Z powodu niskich kosztow chcemy drukowac wszystko w Polsce, czy jest ku temu jakas przeszkoda? Co z rachunkami i vatem. Czy ksiazki sa zwolnione z tego podatku?
3. Ksiazki i gazety w Polsce posiadaja specjalne numery ISBN, gazety chyba ISSN. Gdzie zglosic sie o nadanie numerow?
4. Gazeta i ksiazki maja byc sprzedawane zainteresowanym w kazdym zakatku swiata. Czy w zwiazku z tym powinienem cos zrobic?
Bede wdzieczny za kazda przydatna informacje. Dziekuje.

Rozumiem,ze masz na mysli cos w rodzaju company ltd.? tak po zalozeniu firmy musisz zamknac dzialalnosc self-employed.
na reszte pytan nie znam odpowiedzi jak sie dowiem to napisze.

Tak. Chodzi o takiego rodzaju firme.
Wiekszosc rzeczy bedziemy jednak sprzedawac w Polsce i dla Polonii poza UK. A tymi rzeczami zawsze beda ksiazki i jeden rodzaj kwartalnika.
W Polsce latwo uzyskac te "numery" jednak nie jestem pewien czy jest taka potrzeba. Tutaj zupelnie nikt nic nie wie bo probowalem dowiedziec sie w paru miejscach za pomoca telefonu... :roll:

wydawnictwo w uk

WITAM . Nie jest prawdą,że trzeba zamknąc samozatrudnienie w UK żeby zarejestrować spółkę Ltd. Po drugie wszekich informacji na temat jak ma być z tym wydawnictwem na wyspach udzielą Ci w Cancil Haus w rejonie - dzielnicy gdzie będziesz miała adres Ltd.
Wszystko jest prostrze niż w Polace. Ale i tak dla kazdego tytułu musisz zarejestrowac nr
ISNN itd. a główna siedziba rejestru tytułów prasowych -a rozumiem ,że "kwartalnik" będzie periodykiem - jest w Paryżu, czy zarejestrujesz tyuł w Polsce czy w UK to nie ma znaczenia,
To ciekawa inicjatywa ciekaw jesytem czy wam się uda, POWODZENIA!

Powrót