Wydruki 3d a zakup projektu z patronite

• Autor wątku Autor wątku Darcik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Darcik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Hej.
Chcac dorobić pod godzinach zaczalem wykonywac wydruki na drukarce 3d, jako ze dosyc dobrze sobie z tym radze postanowiłem pójść dalej i zainwestować w opłacanie kilku artystów robiacych fanarty na znanym portalu patronite.
Artyści po dołączeniu do odpowiedniego progu pozwalaja na sprzedaz ich prac w postaci wydruku 3d tak długo jak jest sie ich patronem - czyli dopóki oplacasz konto. No o tu pojawia sie pytanie.
W większości sa to fanarty inspirowane postaciami z komiksow , gier czy filmów. Ja nie jestem autorem ale nabywam prawa na wykonania wydruku z projektu 3d i jego sprzedaży. Czy do handlu takimi figurkami prawnie wystarcza mi tylko zezwolenie autora? Ja sprzedaje tylko swoj czas poswiecony na wykonanie wydruku plus koszt materiału, nie jestem autorem ale mam prawa do odprzedazy - jednak wątpię aby autor mial prawa do reprodukcji np spidermana , mimo ze nie jest on identyczny jak w komiksach czy filmach i jest tak zwanym fanartem inspirowanym takowymi postaciami. Zastanawia mnie to bo tacy artysci maja po kilka tysiecy osób z calego swiata zapisanych do wytwarzania i sprzedaży takich figurek.
Zatem - czy to w Polsce jest legalne? Jeżeli nie to w ktorym momencie jest lamane prawo - kiedy artysta tworzy fanart i sprzedaje prawa do jego produkcji czy ja legalnie kupujacy te prawa i sprzedakacy taki wydruk?

Zawsze korzystanie z cudzego utworu wymaga odpowiedniego zezwolenia. Pokrzywdzony ma prawo do roszczeń wobec wszystkich naruszycieli. Uzyskane prawo do powielania może Ci co najwyżej pomóc w regresie roszczeń pokrzywdzonego od udzielającego pozwolenia, przed roszczeniami nie uchroni. Oczywiście przy założeniu, że udzielający zezwolenia dokonał tej czynności bezprawnie.

Powrót