Wydziedziczenie ze spadku

• Autor wątku Autor wątku shantiiclear
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shantiiclear

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
Mam pewien problem. Nie posiadam w tym momencie wystarczająco dużo środków by zasięgnąć profesjonalnej pomocy prawnej, więc może ktoś tutaj mniej więcej mnie nakieruje co dalej.
Otóż jest mieszkanie w spadku po zmarłej babci. Przez 5 lat, od czasu pierwszych objawów choroby Parkinsona do śmierci, babcią opiekowała się moja mama. Porzuciła swoje życie zawodowe i rodzinne, aby opiekować się swoją mamą (czyli moją babcią). Podczas tych 5-ciu lat wujek, jak mógł, pomagał. Ciocia raz spróbowała pomóc, i to tylko za opłatą. Trwało to raptem miesiąc. Jest alkoholiczką. Jej opieka nad babcią była bardzo niewłaściwa. Wychodziła na cały dzień z domu, piła, zaniedbywała babcię. Są sąsiedzi, którzy potwierdzą, że to nie była opieka, a raczej zwykłe pijaństwo bez jakiegokolwiek nadzoru. Bywało, że to babcia musiała się opiekować ciocią. Moja mama spędziła praktycznie 5 lat bez żadnej pomocy z jej strony. Wujek, jak mógł, pomagał. 5 lat obserwowania agonii swojej matki pozostawiło na mojej mamie ślady, urazy. Gdy babcia odeszła, mieszkanie zostało podzielone pomiędzy trojga rodzeństwa- moją mamę, wujka i ciocię. Wujek zrzeka się swojej 1/3. W tym spadkowym mieszkaniu mieszka moja mama, to jest jej dom. Stan mieszkania jest w opłakanym stanie. Pleśń na ścianach, brak ocieplenia, zapach stęchlizny w powietrzu. Moja mama nie ma innego mieszkania, niż to. W ciągu tych pięciu lat moja mama w miarę możliwości starała się usprawniać dom poprzez malowanie ścian, nowego tynkowania (pleśń robiła się zbyt natarczywa) i innych podobnych. Wszystko z własnej kieszeni. Chcemy zgłosić mieszkanie do programu Czyste Powietrze, ale nie możemy, bo potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. Ciocia nie chce w żaden sposób dojść do porozumienia. Moja mama wraz z wujkiem jednogłośnie zgadzają się, że to mieszkanie powinno być mojej mamy. Ciocia jest innego zdania. Nie uwzględnia, że ostatnie 5 lat moja mama poświęciła na opiekę nad babcią, bez pomocy ze strony cioci.

Moje pytanie brzmi: czy jest jakikolwiek sposób by wydziedziczyć ciocię ze spadku?

shantiiclear napisał:
Moje pytanie brzmi: czy jest jakikolwiek sposób by wydziedziczyć ciocię ze spadku?

O to należało zadbać za życia seniorki, która mogła rozdysponować swoim majątkiem dowolnie.
Teraz rodzeństwo dziedziczy w równych częściach po 1/3 każdy.

Jeśli sami nie dojdą do porozumienia, pozostanie im droga sądowa.

Ustawodawca nie przewidział żadnych sankcji prawnych z tego tytułu. Nie można nawet na drodze sądowej żądać, by dziecko opiekowało się rodzicem na starość czy w chorobie.

Pozostaje odkupić udział w spadku od siostry (nabywcą może być także osoba spoza kręgu spadkobierców) lub przeprowadzić umowny względnie sądowy dział spadku.

Lewanna napisał:
O to należało zadbać za życia seniorki, która mogła rozdysponować swoim majątkiem dowolnie.
Teraz rodzeństwo dziedziczy w równych częściach po 1/3 każdy.

Jeśli sami nie dojdą do porozumienia, pozostanie im droga sądowa.

Ustawodawca nie przewidział żadnych sankcji prawnych z tego tytułu. Nie można nawet na drodze sądowej żądać, by dziecko opiekowało się rodzicem na starość czy w chorobie.

Jakie jest prawdopodobieństwo wygrania takiej sprawy biorąc pod uwagę wszystkie wypisane wyżej okoliczności? Dodam, że mama jest od jakiegoś czasu na rencie, ponieważ samotne opiekowanie się mamą, jak wspominałem wcześniej, zostawiło pewien ślad.

Trudno tu mówić o wygranej. Sąd po prostu będzie miał za zadanie sprawiedliwie spadkobierców podzielić.
I albo zasądzi spłatę jednych na rzecz drugich (sąd będzie to badał po przesłuchaniu stron), albo zasądzi sprzedaż nieruchomości i podział pieniędzy ze jej sprzedaży na 3 równe części.

Powrót