Wyegzekwowanie zagranicznego mandatu w Polsce.

• Autor wątku Autor wątku Pampalini
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pampalini

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Szanowne Panie i Panowie,

mam takie drobne pytanie do was, jako do fachowców.
Będąc na urlopie na Węgrzech przez pomyłkę wjechałem na płatną drogę ekspresową (płatną od stycznia 2015, o czym nie wiedziałem), przy zjeżdzie z tej drogi (jechałem około 10 km), natrafiłęm na tzw. videocontrol, który zapewne zarejestrował mój numer samochodu i fakt braku opłaty za przejazd. Być może otrzymam na adres zamieszkanie do zapłaty mandant za użytkowanie drogi nie zgodnie z przeznaczeniem.

I moje pytanie: jeśli tego mandatu nie zapłacę, to czy w obecneym stanie prawnym, istnieją w Polsce narzędzia do wyegzekwowania tego mandatu przez polskiego komornika na podstawie np. tytułu egzekucyjnego węgierskiego sądu ???

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Odpowiedź na pytanie: nie istnieją, ale do Węgier spokojny już Pan nie wjedzie (lub ktoś prowadzący Pańskie auto).

Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.

Zastanawiam się, czy podobne artykuły jak ten, których ostatnio jest sporo w sieci, mówią prawdę.

Tak to prawda. Zagraniczne służby uzyskają dane kierowcy znajdujące się w CEPIK. Mandat przyjdzie na adres w Polsce. Jeśli zostanie zapłacony to sprawa zamknięta. Pytanie co jeśli nie zostanie zapłacony ? Zagraniczny mandat czy zagraniczny tytuł egzekucyjny zapewne nie ma mocy prawnej dla polskiego komornika ?

Tylko czy w przypadku nieuiszczenia opłaty za przejazd węgierską drogą płatną otrzymuje się mandat czy opłatę podwyższoną?
Tak naprawdę to pytanie należy zadać na forum turystycznym albo kierowców zawodowych - tam najlepiej wiedzą jak to wygląda w praktyce.

Powrót