Wygaśnięcie decyzji o pozwoleniu na budowę

• Autor wątku Autor wątku raffi_bl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raffi_bl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
W kwietniu 2000 uzyskałem pozwolenie na budowę. Po uprawomocnieniu rozpocząłem prace budowlane. Budynek wybudowany do stanu surowego zamkniętego.
W listopadzie 2000 na wniosek sąsiada wstrzymano pozwolenie na budowę. Następnie w toku postępowania pozwolenie zostało uchylone przez wojewodę.

Po uchyleniu pozwolenia na budowę (2001 r.) organy nadzoru budowlanego wydały decyzje o wstrzymaniu robót budowlanych, następnie nakazały doprowadzenie budynku do stanu zgodnego z prawem. Nie zastosowałem się do tych decyzji i w konsekwencji nadzór budowlany wydał decyzję o rozbiórce obiektu do wskazanej wysokości (2007 r.).
Po uchyleniu decyzji postępowania administracyjne (odwołania, ponowne rozpatrzenia sprawy) trwały do 2006. Następnie złożyłem skargę do WSA.

W styczniu 2008 pozwolenie zostało przywrócone wyrokiem WSA. Czyli pozwolenie wcześniej uchylone zostało przywrócone w 2008 roku. WSA uchylił decyzję uchylającą decyzję o pozwoleniu na budowę. Obecnie decyzja o pozwoleniu na budowę ma ponad 5 lat i nie może być uchylona.
Obecnie toczy się postępowanie wznowieniowe dotyczące decyzji nadzoru nakazującej rozbiórkę części obiektu (w związku z przywróceniem pozwolenia na budowę).

Czy w takiej sytuacji Starostwo może wydać decyzję o wygaśnięciu w związku z art. 37 PrBud (przerwanie prac budowl. przez okr. dłuższy niż 3 lata)?

1. Czy ten przepis dotyczy tylko okresu, gdzie obowiązuje pozwolenie na budowę? Jeśli tak to 3 lata nie minęły..

2. Postępowanie było tak długo prowadzone przez organy adm. i to doprowadziło do tak długiego okresu. Inwestor nie miał ważnego pozwolenia i nie mógł wykonać żadnej kontynuacji robót. W przypadku wygaśnięcia decyzji, kto za to bierze odpowiedzialność?

Trochę malo faktów, ale:

1. Wdl mnie pozwolenie wygaslo.

2. MA PAn prawo domagac sie odszkodowania: za straty wynikle z niemoznosci kontynuowania budowy, za koszty które trzeba poniesc by uzyskac nowe pozwolenie.

organ odpowiedzialny - wojewoda

ps. to wstępna interpretacja

Moim zdaniem nie może, ponieważ Starosta jest związany wyrokiem WSA o przywróceniu
pozwolenia na budowę. Ponadto każde Pańskie odwołanie wstrzymywało wykonalność decyzji. Po zakończeniu postępowania o unieważnienie decyzji o rozbiórce nadbudowy - pozwolenie winno być czynne.

Dokładnie też tak uważam. Skoro sąd orzeka na podstawie obowiązujacego prawa i uchylił decyzję uchylającą przywracając ważne pozwolenie na budowę, to jak starostwo może unieważnić taką decyzję.

No ale... unieważniło czy nie?

Należałoby jeszcze uściślić - czy decyzja była z rygorem natychmiastowej wykonalności.

Ostatnia edycja:
Tak dokładnie. Miała rygor natychmiastowej wykonalności.

Powrót