Wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego, a fundusz alimentacyjny

• Autor wątku Autor wątku szaper231
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szaper231

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cześć,

Dostałem od ojca pozew, w którym żąda informacji nt. moich zarobków, okresów zatrudnienia i wykształcenia w celu anulowania obowiązku alimentacji poczynając od okresu, w którym uzyskałem samodzielność finansową.

Background: ojciec zostawił nas jak miałem 2 lata, alimenty zostały zasądzone mniej więcej w tym samym czasie. Nie mieliśmy nigdy kontaktu, a alimentów nie płacił. Te pobierałem z funduszu alimentacyjnego.

Pozew jest, moim zdaniem, słuszny, jednak zastanawia mnie jedna rzecz. Nie pobieram świadczeń z FA od połowy 2019 r., a prośba o wygaszenie obowiązku jest na okres od połowy 2021 r. (Nakłada się z datą skończenia studiów)

Czy przerwanie pobierania świadczeń z FA, nie oznacza końca obowiązku spłaty alimentów przez ojca ? Mi wydaje się to oczywiste, jednakże kwota najwidoczniej nadal rosła.

Kolejna kwestia - czy da się stwierdzić za wczasu "zwyrodnosc" w celu uniknięcia pobierania alimentów przez niego, jako, że jego sytuacja jest słaba i w sumie to sam nigdy nie płacił? To samo z dziedziczeniem.

Dziękuję za pomoc !

szaper231 napisał:
Dostałem od ojca pozew, w którym żąda informacji nt. moich zarobków, okresów zatrudnienia i wykształcenia w celu anulowania obowiązku alimentacji poczynając od okresu, w którym uzyskałem samodzielność finansową.
Należałoby złożyć odpowiedź na pozew. Dopiero sąd ewentulanie może wezwać Pana do przedłożenia dokumentów - taki obowiązek nie wynika z pozwu. Jeżeli sąd takiego obowiązku nie nałożył to nie ma Pan obowiązku składać dokumentów o jakich w pozwie mowa.
szaper231 napisał:
Czy przerwanie pobierania świadczeń z FA, nie oznacza końca obowiązku spłaty alimentów przez ojca ? Mi wydaje się to oczywiste, jednakże kwota najwidoczniej nadal rosła.
Wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego następuje z chwilą uzyskania przez dziecko zdolności do samodzielnego utrzymania się, kwestia okresu pobierania świadczeń z FA nie ma znaczenia (przerwa w wypłacie świadczeń może mieć przyczynę np. w przekroczeniu kryterium dochodwego albo w niezłożeniu wniosku na kolejny okres świadczeniowy).
szaper231 napisał:
Kolejna kwestia - czy da się stwierdzić za wczasu "zwyrodnosc" w celu uniknięcia pobierania alimentów przez niego, jako, że jego sytuacja jest słaba i w sumie to sam nigdy nie płacił? To samo z dziedziczeniem.
Jeżeli chodzi o ewentualny pozew pana ojca przeciwko Panu o alimenty to z takim pozwem będzie mógł pana ojciec wystąpić ale Pan może powołać m.in. wskazane wyżej zdarzenia z przeszłości jako argumenty za oddaleniem takiego pozwu.

Powrót